Тестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test - CRT) е

...
Тестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test - CRT) е
Коментари Харесай

Гений ли сте? Направете най-краткия IQ тест в света

Тестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test - CRT) е избран като най-краткия IQ тест в света - той е единствено от три въпроса.

Въпросникът, създаден в Принстън през 2005 година от психолога Шейн Фредерик, има за цел да тества способността ви да игнорирате очевидното и да мислите по-рационално.

Разбира се, с цел да докажете, че сте талант, би трябвало да получите верен отговор и на трите въпроса, само че скоростта също има значение. Бързите отговори са още един знак за по-висок коефициент на просветеност.

Не забравяйте, че въпросите, може да не са чак толкоз елементарни, колкото наподобява на пръв взор. Дори и студенти в някои от най-хубавите университети в света (включително Йейл и Харвард) не са съумели да отговорят вярно на всички три въпроси, сочи изследване от далечната 2003 година. Всъщност, единствено 17% са постигнали съвършен резултат.

Въпросите:

1. Бухалка и топка костват 1,10 $ общо. Бухалката коства 1 $ повече от топката. Колко коства топката?

2. 5 машини за 5 минути създават 5 детайла, какъв брой време ще е нужно 100 машини да създадат 100 детайла?

3. В езеро има група листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата се удвоява. Ако са нужни 48 дни, с цел да покрият цялото езеро, какъв брой време ще е нужно за покриването на половината от езерото?

Отговорите

1. 5 цента - има доста огромна възможност да решите, че са 10 цента. Отговорът в действителност е малко по-малко - 5 цента за топката плюс бухалката, която коства 1.05 $ ще станат общо 1.10 $. А 1.05 $ е тъкмо с 1 $ по-скъпо от 5 цента. (Проучване на Принстън откри, че хората, които са дали отговор 10 цента са " доста " по-малко търпеливи от тези, които дават правилния отговор.)

2. 5 минути - интуицията може да ви подсказва 100 минути, само че за благополучие, не е нужно толкоз дълго време. От въпроса може да определим, че са нужни тъкмо 5 минути, с цел да може една машина да направи един детайл. Заради това, ще са нужни 5 минути, с цел да се създадат 100 детайла от 100 машини.

3. 47-ия ден - интуитивно наподобява, че за половината от броя на дните, 24, тъй като езерото ще е на половина покрито с листа. Но в случай че площта на езерото обхваната от листа на лилии се удвоява всеки ден, това ще е необходим единствено един ден, с цел да може покривката върху половината от езерото да го покрие цялото. Махнете един ден от 48 дни и ще останат 47.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР