Тестът по триатлон за Олимпийските игри в Париж ще продължи в река Сена

...
Организаторите на събитие по триатлон преди Олимпиадата в Париж догодина
Коментари Харесай

Организаторите на събитие по триатлон преди Олимпиадата в Париж догодина заявиха в сряда, че са изпълнени условията спортистите да плуват в река Сена през следващите дни, след като предишен тест трябваше да бъде отменен по-рано този месец поради лошо качество на водата.

Последните тестове показват, че нивата на качеството на водата се връщат към приемливи стандарти, каза Кристоф Роза, заместник-генерален делегат на олимпийската и параолимпийската делегация на Париж в кметството на Париж.

„Ние наблюдаваме качеството на водата с много стабилен процес“ което включва тестване „почти час по час“ чрез автоматична система за вземане на проби в допълнение към ежедневните лабораторни тестове, „за да се гарантират най-добрите условия, така че спортистите да могат да се състезават при пълна безопасност, особено по отношение на тяхното здраве“, уточни той.

Събитието идва след отмяната в последния момент на състезание по плуване, което трябваше да се проведе в Сена в началото на месеца. След това проливни дъждове причиниха преливане на необработени отпадъци, влошавайки качеството на водата до степен, която беше под стандартите за провеждането на Световната купа по плуване в открити води.

Организаторите на игрите казват, че водният път ще бъде по-добре подготвен през 2024 г., тъй като Париж харчи масово върху проекти за управление на водите, които според служители ще намалят честотата на замърсяването, причинено от бури.

Кристоф Ноел дю Пейра, началник на персонала на регионалните власти на Париж, каза, че „този първи конкурс в Сена е важна стъпка в се борят да превърнат Сена в зона за плуване.“

Качеството на водата се подобрява, когато има нормално време, каза той, но „все още ни предстои много работа през 2024 г. . . да можем да се изправим пред изключително време като това, което познаваме в края на юли и началото на август.“ След това нивата на дъжд достигнаха четири пъти обичайната средна стойност, подчерта той.

Допълнителните инфраструктури в процес на работа включват гигантски подземен резервоар в Париж, който ще съхранява излишната вода по време на бури, така че не е необходимо тя да се излива необработена в реката и могат да бъдат лекувани по-късно.

От четвъртък до неделя триатлонисти и паратриатлонисти ще се състезават през сърцето на Париж, плувайки в дъното на грандиозния мост Александър III от 19-ти век и неговите златни статуи. Те ще карат велосипеди и ще тичат през някои от най-престижните квартали на столицата, включително булевард Шанз-Елизе и покрай музея Орсе.

Индивидуалните състезания за мъже и жени ще бъдат на стандартната за Олимпийските игри дистанция: 1,5 километра ( 0,93 мили) плуване, 40 километра (24,8 мили) колоездене и 10 километра (6,2 мили) бягане.

Бригит Легаре, спортен мениджър в организационния комитет на Париж 2024, каза, че събитието също е ключов тест за логистиката преди Олимпиадата . Това е повод да се уверим, че безопасността на Сена, системата за време, мерките за сигурност и контролът на движението на зрителите работят, каза тя.

От 300 до 400 служители ще бъдат разположени, според префектурата на полицията в Париж.

Феновете могат да присъстват на събитието безплатно — около 800 души получиха покана, която им позволява да бъдат в зоната на старта и финала, докато други трябва да се движат по трасето на състезанието.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР