Тест с 50 въпроса и защита на концепция планира МОН

...
Тест с 50 въпроса и защита на концепция планира МОН
Коментари Харесай

Училищните директори ще държат изпити

Тест с 50 въпроса и отбрана на идея възнамерява МОН за бъдещите началници на учебни заведения и детски градини

Също както учениците, и претендентите за шефове на учебни заведения, детски градини и на всички институции в системата на предучилищното и учебното обучение ще държат изпити преди да бъдат назначени, написа Силвия Георгиева във вестник.

Те ще би трябвало да отговорят на тест от 50 въпроса, както и да защитят идея за стратегическо ръководство на институцията за 3 година напред. Това планува план на наредбата за осъществяване на състезанията за заемане на длъжността "директор ", препоръчана от МОН. Правилата няма да се ползват за учебните заведения по изкуствата и учебните заведения по културата, които са държавни културни институти, както и за държавните спортни учебни заведения.

Наредбата регламентира единна система на оценяване и класиране на претендентите за да се подсигурява транспарантна конкурсна процедура, "изградена на правилото на конкуренция въз основа на професионалните и деловите качества на претендентите ", написа в нея. Конкурсите за шефове на държавните и общинските институции ще се организира в два стадия - писмен изпит, който включва решение на тест и решение на проблеми и вербален - отбрана на идея за стратегическо ръководство на институцията.

До показване на идея ще се позволяват единствено претенденти, получили най-малко 30 точки от първия стадий на състезанието. Той включва тест от 50 въпроса, които ще би трябвало да се решат за 90 минути. От тях 40 са с три разновидността на отговор, от които единствено един е правилен и ще носи 0.5 точки, а 10 са със свободни отговори - те ще носят по 1 т. Ще се изисква и решение на четири проблема от области, свързани със спецификата на институцията – учебно заведение, детска градина, център за поддръжка на личностното развиване или друго звено. Максималният брой точки за всеки проблем е 5 точки.

С въпросите от теста ще се ревизира съществуването на стратегическа и управническа подготвеност, в това число административна и правна просвета, умения за обмисляне, образуване и надзор, за ръководство на запаси. Ще се регистрира и обществената и гражданска подготвеност на претендента. Писменият изпит ще е неизвестен, като всеки претендент ще попълня формуляр за персонални данни, който се запечатва. Бланките от писмения изпит дружно с дребния плик ще се слагат в огромен, който също ще се запечатва.

По време на отбраната на концепцията за ръководство пък ще се правят оценка уменията на претендента да показа писмената си идея синтезирано и да аргументира предложенията си. Ще се преценя до каква степен неговата визия подхожда на спецификата на институцията и дали за постигането й се регистрират нужните запаси - финансови, интелектуални, човешки. Оценяването включва също мотивация за заемане на длъжността, умения за работа в екип, настройка за рационализиране, както и информационни умения.

Окончателният резултат на всеки претендент ще се образува като общ брой от резултатите от писмения изпит и от отбраната на концепцията. Максималният резултат е 100 точки - 50 от писмения изпит и 50 от отбраната на концепцията.

ЛИПСА

"И сега претендентите за шефове минават през тест, както и през събеседване. Няма изключително огромна разлика в новите правила, просто с наредбата се прави опит за първи път да се официализира процедурата за директорските състезания ", разяснява Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Според него и в новата разпоредба липсва най-важният въпрос - кой ще организира самите състезания и кой ще влиза в изпитните комисии. Наредбата препраща към "съответните органи " по член 217 на учебния закон - това са министърът на образованието (който подписва договорите с шефовете на държавните училища), шефът на РУО - за общинските учебни заведения и кметовете - за детските градини. Въпросните "органи " ще назначават лицата в комисиите, които ще организират изпитите и които би трябвало да са от най-малко 3-ма членове. споделя сбито наредбата. Това значи, че и отсега нататък всеки министър и всеки началник на РУО ще може да си дефинира по свое убеждение изпитните комисии - "веднъж МОН ще може да си дефинира 4-5 индивида в комисията, различен път общината ще каже кой да влезе в нея ", разяснява Стаматов. Според него е извънредно необходимо след продобиване на състезанието шефовете да минават на 1-седмично образование в МОН, защото те са изпълнителите на държавната политика, а нерядко им липсва информация за плануваните нормативни условия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР