Тест на готовността за работа на повишена мощност до 104%

...
Тест на готовността за работа на повишена мощност до 104%
Коментари Харесай

Правят стрес-тест на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”

Тест на готовността за работа на нараснала мощ до 104% на пети блок на АЕЦ " Козлодуй " ще бъде осъществен през днешния ден и на следващия ден, оповестиха от пресцентъра на централата.

По време на плановия годишен ремонт на енергоблока тази година са приключени сполучливо последните модернизации от плана за повишение на мощността на пети блок. Предстоящите проби целят да се удостовери готовността на системите и оборудванията за работа в изискванията на нараснала мощ в разнообразни експлоатационни режими, допълват в известието.

Програмата за тестванията е съгласувана с основния конструктор ОКБ " Хидропрес " и с Агенцията за нуклеарно контролиране, а товаровият график за дните на провеждането е възложен на Електроенергийния систематичен оператор. Изпълнението е планувано за почивните дни в края на седмицата с оглед пониженото търсене на електрическа енергия в този интервал, прецизират от пресцентъра.

По време на тестванията е планувано мощността на блока поредно да бъде намалена до 60 на 100 и до 40 на 100. На 14 юли /неделя/ турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в границите на същия ден ще бъде включен и ще стартира повишение на мощността в сходство с графика.

Същата стратегия за тествания е била изпълнена на шести блок на АЕЦ " Козлодуй " през 2017 година, напомнят от централата. Сега този блок работи с цялостно натоварване на мощността от 1040 мегавата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР