Tesla увеличава цените на своите електромобили в САЩ Model Y ...

Tesla увеличава цените на своите електромобили в САЩ Model Y

Tesla увеличава цените на своите електромобили в САЩ

Tesla усилва цените на своите електрически автомобили в Съединени американски щати Model Y Long Range нараства с 3000 $ до 65 990 долараПрепоръчай (0)
Американският производител на електрически транспортни средства Tesla Inc. увеличи цените на всички свои модели, предлагани в Съединени американски щати, като това е следващото нарастване на фона на продължаващите проблеми в границите на световните вериги на доставка, оповестява Ройтерс.

Компанията усили цената на своя Model Y, версия Long Range, на 65 990 $ по отношение на предходната цена от 62 990 $, съгласно уеб страницата на Tesla.Цената на Model Y Performance нараства от 67 990 $ на 69 990 $.

Long Range версията на Model 3 към този момент коства 57 990 $ вместо 54 490 $.

Цената на Model Drive Long Range нараства от 99 990 $ на 104 990 $.

Model X Long Range нараства с 6000 $ до 120 990 $, като размерът на нарастването е сходен и за другите версии на модела.Ценовото нарастване отразява растежа при разноските за първични материали на фона на рекордното повишаване на някои метали, нужни за производството на акумулатори и други автомобилни елементи.

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск неотдавна предизвести за риска от криза за американската стопанска система. По-рано този месец Мъск сподели, че има „ супер неприятно предусещане “ за стопанската система, откакто редуцира към 10% от работните места в Tesla.Проблемите с веригите на доставки, глобите против Москва и други фактори удариха световния експорт на литий, никел, кобалт и някои основни съставни елементи, което изстреля цените им нагоре. Налице са и съществени опасения по отношение на водещата роля на Китай в промишлеността и опитите на някои страни да лимитират износа на минерали в опит да изградят свои лични индустриални бази. Подобен сюжет рискува да забави налагането на електрическите автомобили.

Tesla и други производители на електрически автомобили покачиха цените, дружно с Contemporary Amperex Technology – най-големия производител на акумулатори. Правителствата и фирмите пробват да диверсифицират източниците си на доставки и да лимитират зависимостта си от Китай. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент прикани за поощряване на локалното произвеждане. Мексико сложи под държавен надзор употребата на литиевите си залежи.

Очаква се разноските за акумулатори да се покачат през 2022 година за първи път от над десетилетие. Ако цените на суровините останат високи, това може да забави с няколко години моментът, в който електрическите автомобили ще реализиран ценови паритет с стандартните коли, което BloombergNEF предвиждаше да се случи до 2024 година на доста пазари.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg