Tesla ще затвори гигафабриката си в Берлин за около две

...
Tesla ще затвори гигафабриката си в Берлин за около две
Коментари Харесай

Tesla затваря завода си в Берлин за 2 седмици поради прекъсване на доставките заради кризата в Червено море

Tesla ще затвори гигафабриката си в Берлин за към две седмици – от 29-ти януари до 11-ти февруари. Това решение е вследствие на дефицита на съставни елементи вследствие на блокадата на Червено море.

През Червено море минават значими морски пътища, свързващи Азия и Средиземно море посредством Суецкия канал в Египет. По канала се транспортира към 1/8 от международната търговия и 1/3 от международния трафик на контейнери и е изключително значим за корабоплаването сред Азия и Средиземно море.

За да стигнат до Червено море, корабите би трябвало да преминат през Аденския залив и пролива Баб ел-Мандеб край крайбрежията на Йемен. Но Йемен, една от най-бедните страни в света, е в революция от 10 години. Йеменското държавно управление, подкрепяно от Саудитска Арабия и Съединени американски щати, се бори против подкрепяната от Иран формация, наречена хути. Хутите оповестиха обсада на пролива Баб ел-Мандеб в отговор на израелската антитерористична интервенция в линията Газа. Хусите публично оповестиха желанието си да атакуват комерсиалните кораби, пътуващи към Червено море.

В резултат на това международните корабни компании побързаха да реорганизират маршрутите си, с цел да избегнат Червено море и Суецкия канал. Сега корабите се насочват на юг, с цел да заобиколят цяла Африка. Това води до по-дълъг маршрут от този през Суец. В резултат на това корабите би трябвало да изминат още няколко хиляди километра и да останат на път със седмица (или повече) по-дълго.

По този метод Tesla ще се сблъска със обилни забавяния в доставките на автомобилни елементи за своя цех в Берлин. Поради неналичието на аварийни елементи компанията ще спре по-голямата част от производството си на коли и ще изчака няколко седмици, до момента в който дойдат новите елементи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР