Акциите на Tesla падат след отново намаляване на цените в Китай

...
Tesla се върна към намаляването на цените в Китай и
Коментари Харесай

Tesla се върна към намаляването на цените в Китай и инвеститорите не изглеждат доволни от това.

Акциите на производителя на електрически превозни средства паднаха в понеделник, след като той отново намали цените на някои от колите си в страната, подновявайки ценова война на най-големия автомобилен пазар в света.

Производителят обяви значителна отстъпка за своя Model Y в Китай в понеделник, като каза, че два модела ще бъдат намалени с 14 000 юана (1929 долара) незабавно.

 Изглед от въздуха на Tesla Shanghai Gigafactory на 29 март 2021 г. в Шанхай, Китай. Съобщава се, че Tesla Shanghai Gigafactory произвежда превозни средства със скорост от около 450 000 автомобила годишно. class= Изглед от въздуха на Tesla Shanghai Gigafactory на 29 март 2021 г. в Шанхай, Китай. Съобщава се, че Tesla Shanghai Gigafactory произвежда превозни средства със скорост от около 450 000 автомобила годишно. Xiaolu Chu/Гети изображения/ФАЙЛ

Моделът за дълги разстояния сега ще струва 299 900 юана (41 340 долара), докато моделът с висока производителност ще бъде на цена от 349 900 юана (48 200 долара), според Tesla (TSLA) публикува в китайските социални медии и своя уебсайт.

Това би означавало намаления съответно с 4,5% и 3,8%.

Освен това купувачите на Model 3 на Tesla ще получат субсидия до 8 000 юана (1 107 долара), ако закупят колата чрез предпочитан застрахователен доставчик до края на септември, казаха от компанията.

Този ход не успя да впечатли инвеститорите. Акциите на Tesla паднаха с 1,2% в Ню Йорк в понеделник след съобщенията.

Намаленията на цените, първите за Tesla от януари, отразяват нарастващата конкуренция в Китай, особено в сектора на бързо развиващите се електрически превозни средства.

Автомобилните анализатори на HSBC заявиха във вторник, че виждат „нарастващ ценови натиск, воден от конкуренцията, по-високите запаси и промоциите извън сезона“.

„От началото на август забелязахме, че различни [автопроизводители], включително Tesla, Zeekr и Leapmotor, са възприели по-агресивни тактики за ценообразуване“, пишат те в доклад.

Тенденцията може да продължи през третото тримесечие, прогнозираха те, като пазарни лидери като Tesla, BYD и други марки стават „все по-агресивни“.

Tesla Model Y се вижда на паркинг за автомобили на Tesla на 31 май 2023 г. в Остин, Тексас. Model Y на Tesla се превърна в най-продаваната кола в света през първото тримесечие на 2023 г. Tesla Model Y се вижда на паркинг за автомобили на Tesla на 31 май 2023 г. в Остин, Тексас. Model Y на Tesla се превърна в най-продаваната кола в света през първото тримесечие на 2023 г. Брандън Бел/Гети изображения

Китай е от жизненоважно значение за Tesla, като доставките само от нейната Shanghai Gigafactory представляват повече от половината от глобалните й продажби, според изчисление на CNN, базирано на данни от China Passenger Car Association.

Компанията експериментира сериозно с ценообразуването там, след като загуби позиции от конкуренти, като например BYD, подкрепян от Уорън Бъфет.

Tesla намали цените няколко пъти в Китай между октомври и януари, след като загуби пазарен дял. През април изпълнителният директор Илон Мъск намекна за повече намаления на цените, за да помогне за увеличаване на продажбите.

Намаленията поставиха началото на ценова война в страната, като десетки производители на автомобили последваха примера им, предлагайки големи отстъпки.

Съкращенията също тласнаха маржа на печалбата на Tesla до най-ниското му ниво от 2020 г., въпреки че компанията отчете по-голямо от очакваното увеличение на печалбите за последното тримесечие.

Последната наклонена черта бележи още един обрат за Tesla. През май компанията обърна курса, повишавайки цените в световен мащаб, като най-голямото увеличение беше направено в Китай.

По това време анализаторите казаха, че Tesla може да се е опитвала да подтикне клиентите, които се надяват на още повече намаления.

— Лора от CNN Той допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР