Tesla се насочва към първо съдебно дело с жури заради ...

Tesla се насочва към първо съдебно дело с жури заради

Tesla се насочва към първо съдебно дело с жури заради катастрофа от 2018 г.

Tesla се насочва към първо правосъдно дело с жури поради злополука от 2018 година Компанията е упрекната в немарливост при демонтирането на ограничител на скоростта и в недостатък в дизайна на батериятаПрепоръчай (0)
Американската Tesla Inc. не може да избегне правосъден развой, обвързван с изказвания, че производителят на електрически автомобили е виновен за гибелта на тийнейджър във Флорида, който катастрофира с Model S, удряйки се в стена, до момента в който се движи със скорост от над 180 км/ч през 2018 година, оповестява Bloomberg.

Решението на федерален арбитър проправя пътя за правосъден развой през юли, като това ще бъде първият път, когато Tesla ще се изправи пред жури в правосъден спор за автомобилна злополука. Концернът се сблъсква с вълна от правосъдни каузи поради поредност от произшествия, които притеглят вниманието на американския регулатор за сигурност по пътищата.

18-годишният Барет Райли се намира зад кормилото на Model S, владеене на неговия татко, когато губи надзор над транспортното средство и се врязва в бетонна стена на къща във Форт Лодърдейл. Заради конфликта автомобилът избухва в пламъци. Райли и неговият другар, който седи на седалката до водача, умират.

Бащата, Джеймс Райли, твърди в правосъдно дело, че Tesla е показала немарливост по отношение на премахването на устройство за ограничение на скоростта в колата, откакто брачната половинка му е поискала да бъде конфигурирано такова. Устройството е проектирано да ограничи скоростта на автомобила до към 130 км/ч.

Семейството също по този начин твърди, че Барет е можел да оцелее след удара от злополуката, само че е изгубил живота си заради пожара, който се приписва на повреден дизайн на батерията.

„ С неспокойствие чакаме да продължим процеса по това значимо дело против Tesla “, показва Къртис Майнър, юрист, представляващ семейство Райли. Защитникът на Tesla, Уенди Лумиш, не отговори на молбата за коментар.

В своя отбрана компанията съобщи, че ограничителят на скоростта е отстранен по указания на Барет Райли, когато той идва в локалното посланичество на Tesla, където се обслужва колата.

Tesla също по този начин твърди, че възпламеняването на автомобила не е извънредно следствие от злополука и че семейство Райли нямат доказателство, че дефектът на батерията е причина за пожара.

Съдия Алисия Вале отхвърли настояването на Tesla за преустановяване на делото заради изказвания, че компанията е работила повърхностно по отношение на ограничителя на скоростта, както и поради дефекта при батерията.

Вале открива, че семейство Райли са потвърдили, че премахването на ограничителя на скоростта без единодушие или предупреждение може да е оказало въздействие върху събитията в тази ситуация.

Журито ще би трябвало да реши дали батерията на автомобила е била дефектна въз основа на констатация на специалист, нает от семейство Райли, че в дизайна ѝ липсват избрани огнеупорни материали, показва съдията.

Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата на Съединени американски щати (NHTSA) заключи през 2019 година, откакто проверява злополуката, че Барет Райли и неговият сателит на предната седалка са починали вследствие на пожара. Пътникът, който се намира на задната седалка, оцелява макар голям брой фрактури.

Катастрофата е една от няколкото, обсъждани от регулатора, при които е установено възпламеняване на литиево-йонната батерия, интегрирана в Tesla. Понякога се случва батерията да се възпламени часове или дни след дадена злополука, като гасенето им е извънредно мъчно.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg