Tesla Model S Plaid, най-бързото и мощно електрическо превозно средство

...
Tesla Model S Plaid, най-бързото и мощно електрическо превозно средство
Коментари Харесай

Някои тайни и номера на Мъск, заради които Tesla Model S Plaid е толкова бърза

Tesla Model S Plaid, най-бързото и мощно електрическо транспортно средство в историята на компанията, стартира да се доставя предходната седмица. И в нови туитове изпълнителният шеф на Tesla Илон Мъск изясни какво прави моторите на Plaid толкоз специфични.

Ще напомним, че колата е оборудвана с три електрически мотора със систематична мощ 1 020 конски сили. Те могат да ускорят колата до 60 благи в час (96.6 км/ч) за 1,99 секунди. Трябва обаче да се знае, че автомобилният производител стартира измерването не от място, а откакто колелата се завъртят с единия фут, което дава известно преимущество и разлики във времеизмерването.

Освен тези маркетингови номера, които се вършат за колата да смъкна времето за ускоряване до 100 под две секунди, Plaid разполага с доста леки мотори, които човек може да вдигне самичък. В същото време високата мощ е реализирана посредством потреблението на части от въглеродни нишки.

Както изясни Илон Мъск, въглеродните нишки се употребяват за обвиване на меден ротор, а технологията за произвеждане на такава обвивка е създадена от самата компания и за момента са явява неповторима за автомобилната промишленост.

Първо, обвивката от въглеродни нишки разрешава на ротора да доближи високи обороти в минута без риск от дисторция заради центробежната мощ. Това от своя страна усилва характерната мощ на мотора.

На второ място, карбонът (CFRP) защищава медния ротор от щета заради разликата в топлинното уголемение със статора в мотора. По принцип обвивката от въглеродни нишки към медния ротор е авансово " опъната ", което значи, че медните елементи на ротора са постоянно напрегнат.

Най-интересното е, че Мъск споделя, че инженерите на Tesla имат още няколко хрумвания за в допълнение увеличение на въртящия миг и мощността на мотора, които ще бъдат употребявани в модела Roadster. Разработването на последния би трябвало да завърши до края на годината, а стартирането му на пазара ще се случи през идната година.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР