Tesla и SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск по

...
Tesla и SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск по
Коментари Харесай

Мъск се оплака от значителен инфлационен натиск върху Tesla и SpaceX

Tesla и SpaceX са изправени пред забележителен инфлационен напън във връзка с суровините и логистиката, съобщи в Twitter притежателят им Илон Мъск.

В Twitter Мъск попита за прогнозите за инфлацията и сподели, че фирмите му „ не са сами “ в битката си с тези проблеми, ретуирайки публикация, в която се споделя, че спорът сред Украйна и Русия е довел до скок на цените на суровините до най-високите им равнища от 2008 година, съобщи Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна покачва цените на металите, употребявани в колите, от алуминия в каросерията до паладия в катализаторите до висококачествения никел в батериите за електрически транспортни средства, като сметката евентуално ще бъде платена от крайните консуматори. Въпреки че металите към момента не са обект на западните наказания, някои спедитори и снабдители на авточасти заобикалят съветски артикули. Това оказва по-голям напън върху автомобилните производители, които към този момент пострадаха от дефицита на чипове и по-високи цени на силата.

Индексът на потребителските цени  в Съединени американски щати набъбна със 7,9% на годишна база през февруари, регистрирайки най-големия си годишен растеж от януари 1982 година насам. Това евентуално ускори причините за повишение на лихвите от Федералния запас.

Акциите на Tesla, които поевтиняха с 5,12% в петък, са надолу с към 25% от началото на годината.

Миналата седмица производителят на електрически коли увеличи цените на своите коли Model Y и Model 3 Long Range с 1000 $ всеки, както и на някои създадени в Китай коли Model 3 и Model Y с 10 000 юана (1 582,40 долара).

Американският производител на електрически транспортни средства Rivian Automotive съобщи предходната седмица, че проблемите с веригата за доставки могат да понижат плануваното му произвеждане на половина, базирайки се на растящите цени на суровините и рестриктивните мерки във веригата за доставки. Японската Toyota Motor Corp съобщи, че ще понижи вътрешното произвеждане с до 20% за интервала април-юни, с цел да облекчи напрежението на доставчиците, борещи се с дефицита на чипове и други елементи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР