Tesla и главният ѝ изпълнителен директор Илън Мъск са добре

...
Tesla и главният ѝ изпълнителен директор Илън Мъск са добре
Коментари Харесай

Tesla се срина с $305 милиарда

Tesla и основният ѝ изпълнителен шеф Илън Мъск са добре познати с това, че чупят върхове и заемат първите места в разнообразни ранглисти. През 2012 година производителят пусна първия в историята напълно електрически премиум седан. Шест години по-късно SpaceX изстреля най-мощната ракета, Falcon Heavy. Tesla Roadster пък се трансформира в първия автомобил в Космоса, напомня Fortune, съобщи Money.bg.

Наскоро Мъск счупи и други върхове, финансови. Поскъпването на акциите на Tesla до $30 милиарда от средата на април 2020 година до $894 милиарда на 26 януари надвиши и най-смелите фантазии на поддръжниците на компанията и на вложителите. През януари Мъск притежаваше $185 милиарда, трансформирайки се в най-богатия човек в света.

Заради разпродажбата на пазарите Мъск и Tesla счупиха още един връх. От пика при започване на януари оценката на компанията се срина с 36% — с $305 милиарда до $544 милиарда в петък. Никоя друга компания не е изтривала такава сума от капитализацията си за подобен интервал от време. Спадът от над $300 милиарда надвишава оценката на съвсем всички компании в S&P500, с изключение на най-скъпите 16. Tesla изтри два пъти повече общата капитализация на Ford и General Motors. Или с над $100 милиарда повече от втория най-скъп авто производител, Toyota. Самият Мъск губи $12,8 милиарда от началото на годината и към този момент е на втора позиция след създателя на Amazon Джеф Безос.

Разбира се, компанията на Мъск и преди е записвала обилни спадове — и по-късно се е възстановявала до нови върхове. От средата на февруари доникъде на март предходната година тя изтри половината си пазарна капитализация. А в първите две седмици на септември падна с 34%. Спадът, породен от прекомерно високата оценка и разпродажбата на пазара на облигации, изтри общо $1,6 трлн. от софтуерните акции в Съединени американски щати. В петък Nasdaq 100 се изкачи с 1,6%, само че въпреки всичко приключи седмицата с съвсем 2% надолу, записвайки най-дългия интервал на спад от септември. Въпреки поевтиняването, оценките на софтуерните компании към момента са над междинните им равнища. Съотношението на цена към облага за Nasdaq 100 е към 27 пъти — надалеч над междинното равнище за последните пет години от 21.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР