Tesla е провела разговори за придобиване на дял в швейцарската

...
Tesla е провела разговори за придобиване на дял в швейцарската
Коментари Харесай

Tesla е преговаряла за придобиването на дял в Glencore

Tesla е провела диалози за придобиване на дял в швейцарската суровинна компания Glencore, декларират пред Financial Times двама души, осведомени с въпроса. Според тях предварителните договаряния за закупуването на 10-20% от Glencore от производителя на електрически коли са почнали предходната година и са траяли през март месец тази година, когато изпълнителният шеф на компанията Гари Нейгъл е посетил фабриката на Tesla във Фримонт, Калифорния.

Дискусиите сред двете страни са завършили, без да бъде реализирана договорка, защото Tesla е имала опасения дали обширният въгледобивен бизнес на Glencore е съчетаем с екологичните цели на производителя и не е била склонна да придобие миноритарен дял, прибавят източниците.

Glencore е най-големият производител на кобалт в света посредством мините си в Демократична република Конго, Австралия и Канада. Освен кобалт групата създава и никел, мед и други минерали, както и е една от най-големите компании за преработване на акумулатори. Glencore не добива литий, само че неотдавна стартира да търгува с метала.
Реклама
Илън Мъск към този момент е изтъквал желанието на Tesla да поеме по-голям надзор върху всички стадии от производството на своите акумулатори, в това число обработката на суровините и даже закупуването на литиеви залежи, които към момента не са били създадени, в случай че веригата за доставки не успее да реализира резултати. Tesla също по този начин напредва с проектите си да построи лична рафинерия за литиев хидроксид на брега на Мексиканския залив. През април Мъск написа в Twitter опасенията си за цената на лития, която от началото на 2021 година се е нараснала осем пъти. " На Tesla може да се наложи да се занимава непосредствено с рандеман и пречистване в огромен мащаб, в случай че разноските не се подобрят ", написа той. Анализаторите са скептични, че Мъск има желание да влага в минни групи, като допускат, че мненията му значително имат за цел да накарат доставчиците да усилят производството.
Осигуряването на първични материали
Увеличаването на производството на електрически коли провокира угриженост измежду производителите във връзка с обезпечаването на доставки на първични материали като кобалт, литий и никел, които са нужни за производството на акумулатори, което докара до подписването на голям брой дълготрайни контракти за изкупуване.

Преди две години Tesla подписа съглашение за изкупуване на кобалт с Glencore за доставяне на фабриките ѝ в Шанхай и Берлин. Производителят на електрически коли има и дълготраен контракт за доставка на никел с бразилската минна група Vale. Освен с Tesla Glencore има сходни съглашения и с производителите на акумулатори SK Innovation и Samsung SDI, както и автомобилните производители BMW и General Motors. Ford има съглашение за изкупуване на литий с aвстралийската Liontown Resources, което включва предплатено финансиране на плана, и е придобила миноритарен дял в цех за преправка на никелова руда в Индонезия. Stellantis и General Motors са вложили в минни групи на ранен стадий.
Свързани публикации Twitter се готви да редуцира 25% от чиновниците си 1 ноември 2022, 13:37 Sony желае да си подсигурява Tesla като клиент, макар че са съперници 30 октомври 2022, 11:45 Китайските автокомпании се пробват да влязат още веднъж на западните пазари 18 октомври 2022, 09:05 Glencore е изправена пред проблеми с продажбите на мед в Китай 28 септември 2022, 12:50 Glencore с рекордни облаги поради войната в Украйна 4 август 2022, 14:30 Ниските вложения на минните компании заплашват енергийния преход 22 юни 2022, 10:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР