Тероризмът представлява сериозна заплаха за държавите-членки на ЕС и през

...
Тероризмът представлява сериозна заплаха за държавите-членки на ЕС и през
Коментари Харесай

ЕС арестува 380 души за тероризъм през 2022г.

Тероризмът съставлява сериозна опасност за държавите-членки на Европейски Съюз и през 2022 година Tова се споделя в отчет на Европол. 

В Европейски Съюз са регистрирани 28 осъществени, несполучливи или осуетени офанзиви . 16 офанзиви бяха осъществени, множеството от които бяха приписани на леви и анархистки тероризъм, две към джихадисткия тероризъм и една към десния тероризъм.

Четири смъртни случая бяха регистрирани през 2022 г ., двама вследствие на джихадистки терористични офанзиви и две от дясна терористична офанзива. Общият брой офанзиви се е нараснал по отношение на 2021 година (18), само че е останал по-нисък спрямо 2020 година (56), евентуално заради другата категоризация на левите терористични офанзиви от докладващи страни през последните няколко години.

380 души бяха задържани от правоприлагащите органи на държавите-членки на Европейски Съюз управляващи през 2022 година за закононарушения, свързани с тероризъм.

Повечето от арестите са осъществени след следствие на джихадисти тероризъм във Франция (93), Испания (46), Германия (30) и Белгия (22).

Съдебните производства през 2022 година доведоха до 427 неоправдателни и оправдателни присъди за терористични закононарушения.

Всички правосъдни производства по отношение на десния и левия тероризъм доведоха до присъди, до момента в който процентът на присъдите за джихадистки тероризъм е 84 % и за сепаратистки тероризъм 68 %.

Повечето леви терористични офанзиви са осъществени благодарение на спонтанни средства запалителни устройства, ускорители на пожар и спонтанни взривни устройства.

Трите съдбовни офанзиви, докладвани през 2022 година, са осъществени благодарение на нож и удушаване от джихадистки терористи и огнестрелно оръжие от десен терорист.

В Европейски Съюз принадлежността към избрани групи, като " Ислямска страна " (ДАЕШ) и Ал-Кайда, е стават по-малко известни измежду поддръжниците на джихадизма.

През 2022 година няколко страни членки оповестиха, че обвинените джихадисти са разпространявали пропагандни материали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР