Терористичното нападение в концертната зала в Москва разобличи образа на

...
Терористичното нападение в концертната зала в Москва разобличи образа на
Коментари Харесай

Британски журналист: Путин губи контрол в Русия

Т ерористичното нахлуване в концертната зала в Москва разобличи облика на съветския президент Владимир Путин като " популярен бранител " на страната му и сподели по какъв начин той " губи надзор ", счита английски публицист и публицист, който е изследвал диктатурата на нацистка Германия. 

Роджър Бойс, който е написал книги за това по какъв начин Адолф Хитлер се е издигнал до властта и я е запазил, стартира публикацията си в лондонския вестник " Таймс " с въпроса дали диктаторите държат жителите си в по-голяма сигурност, в сравнение с демокрациите. 

Съавтор на книгата " Да преживееш Хитлер ", Бойс е сътрудник на вестника за Източна Европа във Варшава и Полша, където отразява революцията на " Солидарност " и въвеждането на военно състояние. 

Статията му се базира на Студената война, като допуска, че политическото оцеляване на Путин се основава на това, че е " по-защитен от родината " от последния руски водач Михаил Горбачов, както и че е " по-стабилна ръка " от предшественика му Борис Елцин. 

Въпреки войната, която той стартира в Украйна с нахлуването на 24 февруари 2022 година, " съветските градове като цяло бяха предпазени. Той беше “велик бранител. " Според Бойс обаче той " към този момент не е подобен ". 

Това е по този начин, тъй като нападението в Крокус в петък " разкри по едно и също време колебливостта на изказванието му, че е меч и щит за Русия, неподготвеността на апарата за сигурност за нова опасност и ниската меродавност на военната изразителност на режима ", счита Бойс. 

" Последователността на събитията демонстрира по какъв начин Путин губи надзор над описа ", споделя Бойес, който отбелязва гибелта на най-изявения конкурент на Путин Алексей Навални на 16 февруари, а по-късно и отхвърлянето на американското разузнаване, което загатва за идно нахлуване на " Ислямска страна " на многолюдни публични места. 

" Едно е несъмнено - елементарните руснаци, които преди 10 дни си представяха, че гласоподават за приближен водач, в този момент се опасяват за бъдещето си ", споделя Бойс. 

Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), заяви, че е арестувала 11 души, в това число четирима обвинени стрелци, разпознати като таджикски жители, които се явиха в московски съд в неделя по обвинявания в тероризъм, като по тях имаше следи от побой, разяснява още английският публицист. 

Руски публични лица упорстват, че Украйна и Западът са забъркани в атентата, което Киев и Съединени американски щати изрично отхвърлят. 

Но Бойс счита, че пропагандистите на Путин са " прекалили " в опитите си да свържат Киев с " Ислямска страна " и в този момент " приказват неразбираемо за западни кукловоди ". 

" Това е моментът, в който разбирате, че един роман се е провалил ", споделя Бойс, който отбелязва, че един от сюжетите би могъл да бъде, че Путин може да употребява офанзивата, с цел да се отклони от войната в Украйна и да замрази спора, като се концентрира върху по-обща война против тероризма. 

Кризата може да значи също, че " Путин към този момент губи надзор, че е позволил вътрешните вражди в раздутата разследваща работа да излязат отвън надзор ".  

Putin is " losing control " in Russia: Dictator expert
— Newsweek (@Newsweek)
" Неблагоприятна прогноза за съветската сигурност ” 

В сряда броят на жертвите на атентата набъбна до 140, откакто още една жертва умря в болница, оповестиха съветски публични лица, представени от Асошиейтед прес. 

Свързаната с " Ислямска страна " формация ИДИЛ-К пое отговорност за нападението, а каналите в обществените медии се свързаха с видеоклипове на бойците, направили всеобщото ликвидиране. 

Но началникът на ФСБ Александър Бортников твърди, че са забъркани западни шпионски организации, и повтори изказванието на Путин, че стрелците са се опитвали да избягат в Украйна. 

Това обаче беше опровергано от властническия президент на Беларус Александър Лукашенко, който съобщи, че обвинените са се насочили към Украйна, тъй като се опасяват от непоколебим надзор на границата с Беларус, споделя още Роджър Бойс.

Кевин Рихле, създател на книгата " Руската ФСБ: Кратка история на Федералната работа за сигурност ", разяснява, че игнорирането от страна на Москва на толкоз значими сведения за битката с тероризма " не предвещава нищо положително за съветската сигурност в бъдеще. 

" Отговорът на Путин е да покаже неотстъпчивост, да покаже, че причинителите ще бъдат осъдени. Това му разрешава да твърди, че е на страната на съветския народ, макар че самото нахлуване е резултат от неуспех на ФСБ ", споделя Рихле, учител по разузнаване и проучвания на сигурността в Лондонския университет " Брунел ".  

Рихле счита, че ФСБ евентуално ще създаде някакви " доказателства " за украинско и западно присъединяване в офанзивата. 

" Това евентуално ще докара до нови насилствени офанзиви против украинската гражданска инфраструктура. Може да докара и до провокативни военни дейности против страни от НАТО, без да се стига до пълномащабна ескалация ", споделя той.  

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР