Терористи от Ислямска държава са планирали кървав атентат на един

...
Терористи от Ислямска държава са планирали кървав атентат на един
Коментари Харесай

Атентат на концерт на Филип Киркоров планирали терористи...

Терористи от " Ислямска страна " са възнамерявали кървясъл атентат на един от концертите на съветската естрадна звезда от български генезис Филип Киркоров, осведоми РБК.

Организатори на офанзивата били членове на спящата клетка на екстремистката организация в Махачкала, които са арестувани на 14 октомври. Терористите имали желание да приведат в деяние три самоделни взривни устройства по време на концерта на артиста на 6 юли т.г. в Махачкала, описа източник от Федералната работа за сигурност /ФСС/.

Опитът на членовете на ИД на окървавят мероприятието обаче се оказал несполучлив. Събеседникът на РБК от спецслужбите не прецизира какво тъкмо е спряло терористите. По думите на различен източник, в същия ден главатарят на клетката 30-годишният Хабибула Халдузов наредил на двама свои подчинени /Самир Ибрахимов и Хидирнеби Казуев/ да атакуван чиновниците на патрулната работа на Министерство на вътрешните работи в градския парк „ 50 години Октомври “ и да лишават оръжието им. Въоръжени с ножове и брадви, членовете на ИД се отправили в парка, където почнали да наблюдават двама служители на реда. Екстремистите обаче по този начин и не съумели да извършат нападението, защото на мястото имало доста хора. Миналата събота Халдузов, Казуев, Ибрахимов и още един терорист са били арестувани. По данни на специфичните служби, всички те са родом от Дагестан.

От ФСС допълват, че Халдузов се счита за най-опитан от всички членове на клетката, като той се свързвал благодарение на месинджъра Telegram с бойци от Ислямска страна в Сирия. Всички арестувани са работели на разнообразни строителни обекти в Махачкала, те положили по интернет клетва пред главатаря на ИД през юли т.г., пишат организациите. Пресата напомня, че терористите интензивно употребяват упоменатия месинджър за другарство и образуване на атентати. Само преди ден московски съд наложи на Telegram санкция от 800 000 рубли или близо 12 000 евро за отвод да даде на ФСС ключове за декодиране на известията в месинджъра. „ Telegram е комфортен за екстремистите, защото дава опция за основаване на секретни чатове с високо равнище на кодиране на излъчената информация “, обясниха от службата за сигурност.

Коментирайки проблема, съветникът на президента по интернет Герман Клименко означи, че терористите могат да употребяват и други месинджъри, като WhatsApp и Viber. Проблемът с Telegram е в това, че основателят му Павел Дуров отхвърля да си сътрудничи с управляващите, като съгласно Клименко тази позиция е „ анархична “. Той уточни, че в това отношение WhatsApp и Гугъл демонстрират схващане и водят разговор с контролните структури за общи старания в битката с тероризма. YouTube даже блокира избрани видео клипове, в съгласие с съветските държавни органи, добави Клименко.

Източник: Монитор
тагове атентат концерт филип киркоров
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР