Термокамери ще има на входа на всички културни институти, след

...
Термокамери ще има на входа на всички културни институти, след
Коментари Харесай

Всички културни институти - с термокамери на входовете!

Термокамери ще има на входа на всички културни институти, откакто бъде обновена работата им, разгласи министърът на културата Боил Банов по Българската национална телевизия.

Те ще мерят температурата на влизащите фенове и по този начин ще подсигуряват, че в салона или в залата ще се събират единствено хора без признаци на заболяване.

Това се постанова, защото с края на изключителното състояние вирусът няма автоматизирано да изчезне, ще има и други вируси, и хората, като цяло, ще се тормозят да се събират по доста в затворени пространства. Очаква се, че и в началото, откакто бъдат анулирани ограниченията и могат да се посещават културни събития, хората да се тормозят и да имат известни запаси да вървят на спектакъл, концерти, кино, изясни министърът.

Припомняме, че предходната седмица стана ясно, че Министерството на културата ще обезпечи на държавните културни институти в региона на театралните изкуства дотация за погашение на брутните трудови хонорари и за начисляване на дължимите осигурителни вноски. Като начална дата за тази мярка се счита 13 март 2020 година и по този начин средствата ще бъдат превеждани до месеца, в който се доближи равнището на доходи за бюджетна стратегия „ Сценични изкуства “ за същия интервал на предходната година за всеки държавен културен институт, само че за не повече от 6 месеца.

А за артистите на свободна процедура е планувано да могат да получат по три минимални заплати, плюс осигуровките. Тази мярка се възнамерява да обхване 1200 души – най-нуждаещите се създатели от частния бранш, които предходната година са имали месечен приход до 1000 лв.. Друга опция за свободните актьори е да получат безлихвен заем от 4500 лв. (по 1500 лв. в продължение на три месеца), който е с 5-годишен гратисен интервал и може да се изплаща в продължение на 10 години. Министърът планува да се направи специфичен указател на свободните актьори, които по думите му са 25% от всички актьори. Миналата седмица Боил Банов бе по-конкретен, акцентирайки, че по данни на Национална агенция за приходите свободните актьори са 2 200 души.

Средствата, с които ще бъдат подкрепени създателите от недържавния бранш, ще бъдат обезпечени от Националния фонд „ Култура”, в който за задачата има 2.5 млн. лв..

„ Както в този момент медиците са на първа линия, по този начин, когато завърши изключителното състояние, хората на изкуството, на културата, ще са на първа линия да повдигат духа ни” – акцентира Боил Банов.

Той призна, че тази година за първи път от 1985 година няма да бъде на черква на Великден, само че все пак от у дома ще се помоли да не губим духа си, без значение от тежкия спешен интервал, който претърпяваме.

Министърът с огромна болежка показа, че му е извънредно тежко, че поради ковид няма да бъде допустимо да се изпрати уместно и да се отдаде респект на огромния любим на публиката – артистът Вълчо Камарашев, който умря на 9 април, на 82-годишна възраст.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР