Терминът Студена война от десетилетия натрапва своята актуалност. Но докато

...
Терминът Студена война от десетилетия натрапва своята актуалност. Но докато
Коментари Харесай

Науката през 2022 г.: Последствия от войната в Украйна и най-значимите за света постижения

Терминът " Студена война " от десетилетия натрапва своята новост. Но до момента в който анализатори, стратези и политици посочват с него проблемите във въоръжаването и битката за оръжейно превъзходство, след експлоадирането на спора в Украйна научната колегия по света от ден на ден прибягва до него, с цел да назове колапса, настъпил в света на науката. " Войната в Украйна прекатурна международната просвета с главата надолу ", споделят те. Най-точно казано, считат анализаторите, научните проучвания в региона на физиката, галактическото пространство, климата, медицината, навлизат в нова епоха - на Студена война.

Във войната досега са починали десетки хиляди, а 14 милиона са към този момент разселените. Последиците от водената сред Русия и Украйна война се усещат по целия свят - скок на цените на силата и храните, вреди върху околната среда и опасност от нуклеарна злополука. Особено остро се усещат те на фона на други две рецесии, които светът светът претърпява - продължаващата пандемия от COVID-19 и изменението на климата.

" Съвпадането на няколко тези рецесии е доста, доста рисково за целия свят ", съобщи през май Тедрос Аданом Гебрейесус, общоприет шеф на Световната здравна организация.

Често се обръщаме към науката, когато търсим решения на международните проблеми. " Но сегашните тектонични промени в геополитическата конюнктура прекатурнаха интернационалното научно съдействие с главата надолу, правейки значително работата на учените извънредно сложна ", написа наскоро откривателят Кейси Мартин в " Science News ". Резултатът от всички тези промени, както и от самия въоръжен спор, е неразбираем.

След като Русия стартира войната, финансирането на науката в Украйна понижа с 50%, сочат данни на Националната академия на науките на страната. През март премията Breakthrough Prize даде един милион $ за директна поддръжка на украински откриватели. През октомври организацията подари още два милиона $ за възобновяване.

Русия въпреки това става все по-изолирана. Санкциите от страна на западните страни директно и индиректно вредят на научната среда там. През юни Службата за научна и софтуерна политика на Белия дом разгласи, че Съединените щати ще " понижат " съдействието с Русия. По-рано беше оповестена възбрана за експорт на американски технологии за страната. Политиката се ползва за националните лаборатории, както и за финансирани от федералния бюджет планове, в които вземат участие университети и проучвателен институти, свързани с съветската страна. Много проучвателен организации на Запад също прекъснаха връзките си с сътрудниците си в Русия. Тези ограничения засегнаха съществено огромни проучвателен планове в региона на галактическите проучвания и физиката. Различни задачи бяха отсрочени.

Що се отнася до научната работа в региона на физиката на високите сили, основаната в Женева лаборатория ЦЕРН разгласи, че няма да възобнови споразуменията за интернационално съдействие с Русия и нейния съдружник Беларус след приключването им през 2024 година Когато това се случи, към 8% от чиновниците на ЦЕРН, работещи в съветски институции (около хиляда учени), няма да могат да употребяват оборудванията на лабораторията. А Русия ще спре да дава средства за опити.

Науката отвън Украйна и Русия също не избяга от геополитическите стихии.

Повишаващите се цени на силата, ускорени от отхвърли на Москва да изнася природен газ, принуждават европейските научни лаборатории да преразгледат потреблението си на сила, както заяви списание " Nature " през октомври. ЦЕРН употребява доста сила - към една трета от годишното ползване на сила в Женева. На 28 ноември, две седмици по-рано от плануваното, лабораторията спря най-големия си ускорител, с цел да понижи натоварването на електропреносната мрежа и да се приготви за по-високи цени и възможен дефицит на електрическа енергия през зимата. Ръководството на ЦЕРН разгласи, че броят на конфликтите на частици ще намалее през 2023 година

Въоръженият спор усили също напрежението върху международните системи за доставки. Това попречва построяването на интернационалния пробен реактор за термоядрен синтез ITER във Франция, който би трябвало да стартира да действа през 2025 година, полагайки началото на най-мащабният опит в региона на нуклеарния синтез. Русия би трябвало да достави съоръжение за реактора като един от участниците в плана дружно с Европейския съюз и Съединени американски щати. " Но към този момент " всичко е замразено ", сподели говорителката на плана Сабине Грифит.

В Северна Русия се намират към 2/3 от цялата безконечна заледеност. В цялост всички постоянно замръзнали почви съдържат съвсем два пъти повече въглерод, в сравнение с земната атмосфера. Температурите в Арктика се покачват съвсем четири пъти по-бързо от междинното за света, а безконечната заледеност в района стартира да се размразява. До края на века размразената безконечна заледеност може да освободи милиарди тонове въглероден диоксид и метан в атмосферата. За да схванат по-добре по какъв начин климатичните промени трансформират Арктика и по какъв начин се отразяват върху тях, учените се нуждаят от подробни измервания на наличието на въглерод във безконечната заледеност, температурата, бактериалните колонии и така нататък

Но заради влошените връзки сред Запада и Русия " има съществени спънки пред събирането на данни, които ни пречат да получим по-ясна картина на Арктика като цяло ", споделя Тед Шур, еколог от Университета на Северна Аризона във Флагстаф, основен откривател на " Permafrost Carbon Network ".

Но на фона на този отрицателен преглед и релативно мрачни вероятности, самите учени обаче - постоянно гледащи напред в бъдещето - биха се възпротивили, в случай че заключим, че пътят, пред който е изправена международната просвета, е този към колапс.

Надежда има. Винаги е имало. Дори в най-мрачните интервали от човешката история, запалянковците с будни мозъци са намирали метод да сътворяват открития и шокират света със своите достижения. И с цел да потвърди това, авторката на този материал събра едни от най-големите научни пробиви през миналата година - пробиви, които ни изпълват с убеденост, че светът върви в вярната посока и че скоро ни чакат чудеса, които не са даже близки до въображението ни.

И защото, обратно на песимистите, те не са по никакъв начин малко, някои от тях просто ще бъдат маркирани, като информация за тях може да бъде открита във водещите научни и медицински журнали.

Наред с доста други неща, учените се посветиха на: мъдро колие, което следи здравето посредством потта; нови пробиви в намирането на лек против деменция; имплант в гръбначния мозък, който може да помогне на пациенти с Паркинсон да се изправят на крака; ускоряване в разработките на хуманоидните роботи; нови разкрития за предишното на Марс; прогрес в клонирането с евентуално изчезващи типове като да вземем за пример арктическия вълк; прогрес на учените в превръщане на процеса на стареене; и най-после - международни учени предложиха българските червени чушки като лек против мозъчни болести и оплешивяване.

А ето и достиженията, на които следва да се обърне по-голямо внимание, заради неповторимата им значителност за жизненоважни сфери от нашия живот и съвсем доближаването им до това да бъдат наречени " знамение ".

Нова епоха във вксинацията против COVID-19

Австралийската биотехнологична компания Vaxxas сътвори през юли тази година първата протеинова лепенка ваксина против COVID-19. Учените потвърдиха високата ѝ резултатност и способността ѝ да се опълчва на всички съществени варианти на SARS-CoV-2. До края на 2023 година компанията възнамерява да създава най-малко 300 милиона пластира годишно.

Нова вяра за живот - първи трансплантации на човек със свински органи

Тази година хирурзи трансплантираха първите свински органи на хора.

На 7 януари лекари в Мериленд трансплантират на 57-годишния Дейвид Бенет сърце от прасе. Няколко месеца след тази процедура, две проучвателен групи, без значение една от друга, оповестиха за трансплантацията на първите свински бъбреци на трима души.

Много откриватели чакат, че тези ранни старания скоро ще доведат до повишаване на броя на клиничните изпитвания на ксенотрансплантации (както е наречена процедурата по присаждане на свински органи) при тежко заболели хора.

До началото на 90-те години на предишния век свинските органи бяха съпроводени от огромен проблем: човешката имунна система ги отхвърляше. Но появяването на технологията за редактиране на гени CRISPR-Cas9 през 2010 година стана катализатор за улеснението на това човешките тела да понасят свинските органи.

Поддръжниците настояват, че в случай че тези старания се увенчаят с триумф, те биха могли да допринесат за доста понижаване на броя на хилядите хора, нуждаещи се от трансплантация на органи (само в Съединени американски щати те са над 100 000), доста от които ще умрат, до момента в който чакат.

Препрограмираха имунна система, с цел да излекуват рак

През ноември бяха оповестени данни от първото клинично изследване с употребена технология за редактиране на гени CRISPR, с цел да се размени ген в имунните кафези на пациентите за лекуване на рак. Резултатите от изследването, извършено със сътрудници от девет университетски центъра, демонстрират ранно доказателство за това, че имунната система на пациента може да бъде препрограмирана, с цел да разпознава личния му рак.

" Това изследване съставлява забележителен скок напред в напъните за създаване на персонализирано лекуване на рака ", споделя Антони Рибас, лекар на медицинските науки, професор по медицина и хирургия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Да прогледнеш за пръв път: пробив в лекуването на слепота

През август за първи път европейски, индийски и ирански лекари трансплантираха сполучливо изкуствено отгледани роговици в очите на две дузини пациенти с повредено зрение. Това е възстановило или подобрило зрението на всички доброволци.

Според статистиката на СЗО уврежданията и нарушаванията на роговицата са четвъртата най-честа причина за слепота.

Според откривателите трансплантацията на изкуствена роговица е подобрила зрението и положението на всички пациенти, в това число и на всички 14 участници в опита, които са изгубили зрението си вследствие на развиването на кератоконус. Имплантирането на новата роговица освен върнала способността им да виждат, само че и понижила дискомфорта, обвързван с носенето на контактни лещи.

Парализирани ще проходят

Още при започване на годината, през февруари, израелски учени провокираха възторг със своето изобретение - те сътвориха имплант за гръбначен мозък от човешка мастна тъкан, върнал изгубената дарба за придвижване на лабораторни мишки. Откритие, което те дават обещание да възвърне способността за вървене на парализирани пациенти с гръбначни контузии.

Според учените от университета в Тел Авив, този резултат дава вяра на милиони парализирани пациенти по света.

Създаване на електричество от растения

Можем ли един ден да използваме растения – както вятърната и слънчевата сила – за произвеждане на чиста сила? Учените сполучливо са употребявали сукулентно растение(с удебелени и месести елементи, където нормално задържат вода и хранителни субстанции, с цел да основат жива „ биосоларна клетка “, която работи на фотосинтеза.

„ По време на фотосинтезата светлината инициира поток от електрони от водата, което в последна сметка води до образуването на О2 и захар “, се споделя в изказване на Американското химическо сдружение. „ Това значи, че живите фотосинтетични кафези непрестанно създават поток от електрони, които могат да бъдат изтеглени като „ фототок “ и употребявани за зареждане на външна верига, тъкмо като слънчева клетка. “

За да „ извлекат “ клетките, откривателите вмъкват електрически проводници в листата на сукулента Corpuscularia lehmannii, именуван още „ ледено растение “. Всички растения съдържат вода, само че водата от ледените растения е изключително плътна, което ги прави идеални претенденти за опита. Те открили, че напрежението на един лист е 0,28 волта (V). За съпоставяне, общоприета автомобилна батерия има електрически капацитет от 12,6 волта. Въпреки че тази мощ е по-ниска от тази на алкална батерия, откривателите показват, че свързването на повече листове поредно може да усили напрежението.

Пробив в нуклеарния синтез

Учените от Националната лаборатория " Лоурънс Ливърмор " в Калифорния оповестяват, че са произвели 2,5 мегаджаула сила по време на опит, за който са били нужни 2,1 мегаджаула, което обезпечава 120 % чисто произвеждане на сила. Към момента триумфът на опита е доказан, само че евентуално няма да има спомагателни мнения, до момента в който не бъде направено публично изказване.

Постигането на чиста облага на сила от нуклеарен синтез е достижение, към което региона се стреми от началото на 50-те години на предишния век, и този сполучлив опит може да бъде стъпка напред за възобновимата сила. Макар че нуклеарната сила е изтъквана като евентуален сурогат на изкопаемите горива, процесът на основаване на нуклеарна сила нормално се прави посредством нуклеарно разделяне. Привържениците на термоядрения синтез настояват, че той е доста по-безопасен от основаването на сила посредством реакции на разделяне.

" Джеймс Уеб " - чудодеецът на НАСА

След като усили неведнъж намирането на сходни на Земята екзопланети с опция за живот на тях, галактическият телескоп " Джеймс Уеб " (JSTW) на НАСА, най-големият телескоп в космоса, изстрелян на Коледа през 2021 година, бе употребен тази година за първи път за откриване на химическия състав на екзопланета.

Международен екип от учени, занимаващи се с екзопланети, употребява JSTW за проучване на планета с размерите на Юпитер, наречена WASP-39b. За разлика от Юпитер обаче, този свят обикаля към звездата си единствено за няколко дни, тъй че безусловно се „ сготвя “ - достигайки температури над 827°C. Това дава отлична опция за проучване по какъв начин се държи планетарната атмосфера при рискови температурни условия. Всъщност това съставлява първият химически списък на атмосферата на планетата.

НАСА изстреля мегаракета към Луната

Мисията " Артемида 1 " - изпитателен полет без астронавти - съставлява първата стъпка в проекта на американската галактическа организация за създаване на трайно наличие на Луната и добиване на потребен опит оттова за подготовка на бъдещо пътешестване до Марс. Наречена на сестрата на Аполон в гръцката митология, новата галактическа стратегия бе осъществена 50 години откакто хората за финален път стъпиха на лунната земя.

Вместо да се приземи на Луната, тя зае далечна орбита, навлизайки на 40 000 благи (64 000 км) оттатък далечната страна - по-далеч от всеки различен населен галактически транспортен съд до момента.

През 2024 година " Артемида 2 " ще бъде съвсем повтаряне на първата задача, само че с астронавти.

Кислород на Марс

Марсианската атмосфера в настоящето си положение въобще не е подобаваща за земляните. Тя е над 100 пъти по-рядка от земната и се състои най-вече от въглероден диоксид. Всеки човек, който се опита да диша, скоро ще се окаже, че въобще не може.

Но в този прашен, изсъхнал, непознат свят, един дребен инструмент, малко по-голям от куфарче, към този момент надеждно изпомпва О2 от марсианската атмосфера. Нарича се MOXIE ( " Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization (ISRU) Experiment " ) и конфигуриран в търбуха на марсохода на НАСА " Perseverance ", той употребява развой, наименуван електролиза, с цел да раздели марсианския въглероден диоксид на въглероден оксид и О2.

Това са първите стъпки към реализирането на революционната концепция на Мъск за заселване на хора на Червената планета.

Изкуствен ембрион с живо сърце

Учени от Университета в Кеймбридж сътвориха моделни изкуствени ембриони от миши стволови кафези, формиращи мозък, биещо сърце и основите на всички останали органи в тялото.

Макар че актуалното проучване е осъществено върху миши модели, откривателите създават сходни човешки модели с капацитет да бъдат ориентирани към генерирането на характерни типове органи.

Това съставлява нов метод за пресъздаване на първите стадии на живота.

------------------------------------

Таня Благоева, редактор в Международния отдел на организация БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР