Терминът маратонско гледане (binge-watch) на видео - по телевизията, на

...
Терминът маратонско гледане (binge-watch) на видео - по телевизията, на
Коментари Харесай

Маратонското гледане на видео може да предизвика сериозен проблем

Терминът " маратонско гледане " (binge-watch) на видео - по малкия екран, на компютър или телефон - беше измежду претендентите за дума на годината през 2013 година в класацията на издателите на Оксфордския речник. Не завоюва - победител беше " Селфи ", само че още тогава бе посочено, че седенето часове наред да се гледат едновременно сериали може да стане сериозен проблем. Особено в случай че човек не знае по какъв начин да реши дали прекалява и няма концепция по какъв начин да приключи сходно държание.

Близо десетилетие по-късно милиони хора употребяват тъкмо този способ да гледат обичаните си сериали и излъчвания, изключително когато се съберат повечко празнични дни в края на годината. Собствениците на онлайн платформи са щастливи от сходно развиване, възползват се от него и го подтикват. А възходът на стрийминг услугите изключително по време на пандемията трансформира маратонското гледане в занятие надалеч надхвърлящо нормалните рамки.

Но може ли да основава проблеми или пристрастяване? И в случай че човек не може да откъсне очи от екрана, по какъв начин да постъпи?

Марк Грифитс, шеф на отдела за проучвания на електронните игри и професор по поведечнеско пристрастяване в Nottingham Trent University, изясни в изданието The Conversation, че " маратонското гледане " не се дефинира от броя изгледани епизоди или избран брой часове пред екрана. Подобно на други дейности, водещи до пристрастяване, по-важно е дали това въздейства негативно върху други аспекти от персоналния живот.

" Години наред съм изучавал пристрастяването и настоявам, че всяко сходно поедение има ", показва Грифитс. Във връзка с маратонското гледане те са:

" Според мен всеки, който покрива тези 6 съставния елемент, би трябвало в действителност да е привързан към ненаситно гледане. Който покрива някои от критериите, евентуално има проблеми, само че към момента не е привързан. Подобно на други пристрастявания - към секс, работа, тренировки - маратонското гледане не е категоризирано публично в никой справочник по психиатрия. Освен това нямаме точни оценки за това до каква степен публикувано е това държание, само че проучванията се разразстват. "

Грифитс цитира едно от тях - извършено в Полша измежду 645 младежи, които са гледали едновременно най-малко два епизода от едно и също предаване. Изследователите приготвят въпросник в опит да схванат за какво се случва това и в него те питат:

По канара от 1 (никога) до 6 (винаги) участниците са дали отговори и резултатите над избран предел са оценени като проблематично държание. Добавяйки други ограничения, откривателите откриват, че интервюираните:
Маратонското гледане на видео наподобява е обвързвано и със признаци на тревожно-депресивно разстройство. Колкото по-отчетливи са тези признаци, толкоз повече човек гледа ненаситно екрана.

Заключенията са доказани и от други изследвания, където същ опишат за връзка с меланхолия, тревога, сложни контакти с близките, мъчно доближаване с хората, самотност.

Португалско изследване, да вземем за пример, сподели, че на маратонско гледане са склонни хора, които са дезорганизирани, не им пука доста за последствията и другите хора, невротични са

Едно от " златните правила " за превъзмогване на сходно държание е да се спре гледането на епизода по средата, споделя Грифитс. Обуснението е в трика, който ползват сценаристите - постоянно в края озавършват с някаква конспирация, отговорът на която се чака да е в идващия епизод... и човек бърза да продължи с него.

Друго решение е самоналагането на ограничавания във времето - примерно, не повече от 180 минути дневно, в случай че имате работа, и не повече от 5 часа, в случай че нямате никакви задания за деня.

Трета концепция е човек с подобен проблем да сяда да гледа като един тип премия за това, че е извършил всичките си задания за деня - на работа и като обществени отговорности.

" И запомнете, че разликата сред здравословния възторг и пристрастяването е в това,че първото добавя пъстротата на живота ви, а второто ви откъсва от него. Ако усетите, че маратонското гледане на сериали стартира да въздейства на личностния ви живот, евентуално е добре да потърсите помощ от експерт. Защото множеството форми на пристрастяване са симптоматични за някакви скрити проблеми, ", споделя в умозаключение Грифитс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР