Терминът Черен петък е използван за първи път в САЩ

...
Терминът Черен петък е използван за първи път в САЩ
Коментари Харесай

Откъде идва Черният петък


Терминът " Черен петък " е употребен за първи път в Съединени американски щати през далечната 1869 година, когато на 24 септември пазарът е шокиран от внезапен спад в цената на златото. Това е бил ход на президента Юлисис Грант, целящ да избегне народен стопански срив, който довел до незабавен 20-процентов срив в цената на златото.

Много хора спечелили огромни суми от случилото се, само че и доста бизнеси били тотално заличени.

 Снимка 390828

Оттогава словосъчетанието " Черен петък " се употребява, с цел да посочва дни с общозначим, постоянно отрицателен, темперамент.

Традицията с извършването на покупки на този ден стартира при започване на предишния век. През 1930 година президентът Франклин Рузвелт измества със заповед датата на Деня на благодарността от последния четвъртък на ноември на предпоследния, с цел да даде опция на нацията да има една седмица повече за коледното си извършване на покупки.

В днешно време Черен петък се назовава петъкът след Деня на благодарността. Той се смята и за начало на коледното извършване на покупки и сезонното харчене.

 Снимка 390822

С други думи, Черният петък си е напълно американска традиция, която се е сторила прекомерно атрактивна на бизнесите и в други страни.

Истинските безредици с пониженията на днешния ден са почнали през 80-те, само че формалните данни, сочещи, че това е най-натовареният ден за извършване на покупки, стартират едвам през 2005 година

Допреди 2000 година магазините в Съединени американски щати обичайно са отваряли на разсъмване в 6 ч., с цел да дадат на клиентите повече часове за плячкосване на понижените артикули.

 Снимка 390824

През 2011 година обаче няколко от огромните вериги в страната, измежду които колосите Target и Macy`s, вземат решение, че ще стартират с разпродажбите още от вечерта на Деня на благодарността и ще отворят вратите си за купувачи в 20 ч. в четвъртък.

Именно времето от 2000 година до 2011 година се смята за интервалът, в който Черният петък последователно стартира да печели славата си на мотив за всеобщо безумно държание.

От 2006 година насам в Съединени американски щати са починали 10 души, а 111 са били съществено ранени при битки сред купувачи или при побутване в големите опашки пред входа на някой мол.



Съществуват спекулации, които гласят, че Черният петък скоро ще изгуби славата си и даже към този момент ползата на потребителите към сходни феномени спада.

В същото време тези клюки са тотално оборени от обстоятелствата и данните, сочещи към годишно покачване на сумите, които отделяме за извършване на покупки на този ден.

 Снимка 390825

През 2017 година 65% от покупките за Черния петък в международен мащаб са пристигнали от милениали (хора, родени сред 1981 година и 1996 г.), което пък демонстрира, че към момента набиращото скорост в стопански проект потомство има уязвимост към сходни псевдо-празници.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР