Територията на Нидерландия е почти три пъти по-малка от тази

...
Територията на Нидерландия е почти три пъти по-малка от тази
Коментари Харесай

Как малка Нидерландия стана световен износител на селскостопански продукти

Територията на Нидерландия е съвсем три пъти по-малка от тази на България. Това кралство обгръща едвам 41 543 хиляди лева км. За сметка на това обаче популацията ѝ е съвсем три пъти по-голямо – близо 18 млн. души съгласно последното броене.    Освен с високия си стандарт на живот тази дребна страна е известна и с друго – тя е един от най-големите производители на селскостопански артикули. Според разнообразни ранглисти Нидерландия е вторият в света експортьор на сходни артикули. Тук се включват както земеделието, по този начин и скотовъдството.    Как се случва това в изискванията на съществени ограничавания – малко земя и мощна конкуренция – въпреки всичко страни като Съединени американски щати, Китай и Индия имат надалеч по-многобройно население и би следвало да създават надалеч повече за изхранването му.    Няма спор, че е по този начин, само че Нидерландия е съумяла да се възползва оптимално от даденостите си, а неналичията да навакса с новаторски технологии, които ѝ разрешават да заеме едно от първите места в света.  В тази посока стартира да се мисли преди десетилетия, написа Washington Post.   Тогава се появяват опасения ще може ли страната да изхранва популацията си. Днес сходни терзания няма, само че това е с помощта на напъните, полагани дълго време.   Една от най-добре развитите технологии е така наречен отвесно земеделие   По създание то съставлява парниково развъждане на зеленчуци.    Специфичното е, че растенията се подреждат на големи стелажи. Така от една страна се икономисва пространство, а от друга се употребяват преимуществата на оранжерията – надзор на температурата и светлината, което води до изкуствено основаване на идеални условия. И целогодишно развъждане без значение от сезона. 
В момента повече от половината от земеделската земя се употребява за развъждане на храни.

Нидерландците постоянно споделят, че техният мощен фокус идва от годините на апетит по време на Втората международна война, когато страната е окупирана от съседа си нацистка Германия. Страната е превзета от армиите на Хитлер при започване на спора – през 1940 година макар че е оповестила неутралитет. Немците остават до края на войната през 1945 година Зимата на 1944 година остава в историята като „ Гладната зима “. Нидерландия отблязва освобождението си на 5 май 1945 година – четири дни преди окончателната капитуалция на немците. 
Днес страната е измежду международните водачи по развъждане на семена както за зеленчуци, по този начин и за цветя   Енза Зейден е измежду хората, развили бизнеса си през последните десетилетия. Семейството има магазин за семена, в който работят три генерации. Днес компанията има 2500 чиновници, работи в 45 страни и е измежду водачите в производството на семена. Всяка година компанията харчи по към 100 млн. $ единствено за научни проучвания в региона.    „ С смяната на климата сезоните стават все по-екстремни. Опитваме се да сътворяваме устойчиви сортове, които да виреят и в сухи почви, и в богати на сол “, споделя мениджърът на компанията Яп Мазеру.    Освен отвесното земеделие в Нидерландия е необятно употребявано и парниковото развъждане, при което се ползва така наречен хидропонна система. При нея растенията не се отглеждат в почва, а непосредствено във вода, богата на нужните за растежа им съставки.    Оранжериите в Нидерландия са комплицирани уреди, които могат да се зареждат с електричество за нужната им светлина от слънчеви панели.

По сходен метод работят и фермите за развъждане на животни. 
Данните сочат, че в Нидерландия годишно се отглеждат към 4 млн. крави, 13 млн. свине и към 104 млн. пилета. Свинското се изнася най-вече за Китай, говеждото – за Германия, а пилешкото – за Англия. Общата стойност на годишния износ е близо 9 милиарда евро. Данните сочат още, че за предходната година износът на агрокултури от всевъзможен тип е бил над 108 милиарда евро. От 1995 година се регистрира растеж с към 20%.    Нидерлания обаче печели съществено и от реекспорт, основно заради стратегическото състояние на пристанището си в Ротердам, откъдето минават големи количества артикули от всевъзможен тип.    Така с внедряване на нови технологии, инвестиици в изследвания и упорити старания една дребна страна съумява да се трансформира в огромен експортьор, успявайки да се възползва оптимално от даденостите си и компенсирайки неналичията по рационален метод.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР