Териториите на две защитени зони във Варненска област - Плаж

...
Териториите на две защитени зони във Варненска област - Плаж
Коментари Харесай

Териториите на две защитени зони във Варненска област стават по-големи

Териториите на две предпазени зони във Варненска област - „ Плаж Шкорпиловци " и „ Галата ", стават по-големи.

Това заяви шефът на Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) в крайморския град Ерджан Себайтин. Това става по директивата за хабитатите и опазването на местообитанията на разнообразни типове животни и растение.

Под отбрана са още и зоните „ Река Камчия " и „ Голяма Камчия ". В „ Плаж Шкорпиловци " и „ Галата " се резервират избраните към този момент режими, добави Себайтин. Първата зона към този момент стига съвсем до град Бяла. „ Галата " е разширена към сушата.

По думите на Себайтин дебатът дали двете зони би трябвало да бъдат разширени се води в продължение на години, само че задачата е да бъдат опазени местата, където птиците се развъждат и отглеждат дребните си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разликата сред предпазена зона и парк е доста огромна, напомни шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Природните паркове и резерватите се афишират по Закона за предпазените територии, до момента в който предпазените зони са избрани и оповестени по Закона за биологичното многообразие.

В парковете и резерватите режимите за запазване на природата са доста строги. Не се разрешават съвсем никакви човешки действия. В предпазените зони се позволява по-сериозно човешко наличие, даже е допустимо строителство, само след преценка от екоинспекцията.

На територията на РИОСВ-Варна имаме един естествен парк - „ Златни пясъци ", добави Себайтин. В района се намират и два строги резервата - „ Камчия " и „ Калиакра ". Освен това има пет поддържани резервата - „ Киров дол ", „ Върбов дол ", „ Калфата ", „ Балтата " и „ Вълчи преход ".

" В тях могат да се правят само действия, свързани с поддръжката на самия резерват, до момента в който в строгите резервати даже и това не е възможно. В предпазените зони, които са оповестени по НАТУРА, притежателите на земи могат да орат, да сеят и жънат ", уточни Себайтин.

Не е изключено в този лист да попадат и села. Всеки обособен случай обаче се преглежда настрана, добави още шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда. По думите му това се постанова, с цел да е ясно дали това, което желае да прави притежателят, няма да наруши околната среда или някое особено местообитание.

" Във Варненско има и предпазени морски територии ", описа още Себайтин. По думите му в тази категория са „ Аладжа банка ", част от „ Галата " и „ Батова ". " На територията на дирекцията, която дава отговор и за област Добрич, попада и резерватът „ Калиакра ", чиято морска част е на 200 метра във вътрешността.

Върху нашите зони не са наложени огромни забрани, което не е годно за „ Аладжа банка ", която е тъкмо пред „ Златни пясъци ", добави Ерджан Себайтин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР