Териториални експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ да издават решения на хората

...
Териториални експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ да издават решения на хората
Коментари Харесай

МЗ предлага ТЕЛК да издава решения без да изисква клиничен преглед

Териториални експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ да издават решения на хората с увреждания без да изискват клиничен обзор и като се основават на наличната здравна документи и информацията в Националната здравно-информационна система.

Това предлага Министерството на здравеопазването /МЗ/ с план на нормативни промени , оповестява „ БНР “. Документът планува броят на тези комисии да се усили най-малко двойно , а в тях да вземат присъединяване лекари, ръководещи структури в обещано лечебно заведение.

Към момента главното предписание за експертните комисии да се изисква съответният човек , който се нуждае от решение, да мине през клиничен обзор . За да се понижи забавянето, се предлага разпределението на заявките да става на инцидентен принцип на територията на цялата страна, а правилото за разглеждане на документи по адреса на индивида да се резервира единствено за хората в тежко положение , за които се постанова медицински обзор.

От Министерство на здравеопазването оферират още сегашните 70 комисии да бъдат двойно увеличени , като бъдат основани такива във всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения и онкологични центрове, а в университетските да има най-малко по две комисии . При обжалване пред НЕЛК, тази комисия да връща случая на ТЕЛК единствено един път , а при ново обжалване да го взема решение всъщност.

Предложението също по този начин планува срокът за изговаряне на ТЕЛК да бъде скъсен и да се съблюдава написаният тримесечен период от подаването на заявление. Според данни за 2022 година единствено една трета от комисиите са се произнесли в период , а в някои случаи забавянето е траяло цели четири години .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР