Теринът с лозови листа ще ви отнеме повече време, но

...
Теринът с лозови листа ще ви отнеме повече време, но
Коментари Харесай

Терин с лозови листа

Теринът с лозови листа ще ви отнеме повече време, само че всяка минута си коства, тъй като резултатът е изумителен

Необходими Продукти

● лозови листа - 1 връзка

КАРТОФЕНО ПЮРЕ


● картофи - 600 г
● краве масло - 100 г
● прясно мляко - 160 мл
● лимонен сок - 10 мл

ВАРЕН ОРИЗ


● ориз - 1 купичка (250 - 300 г)
● моркови - 1 бр.
● лук - 1 бр. дребна глава кромид
● кардамон - 3 шушулки
● олио - 30 мл
● магданоз
● сол - на усет

ГЪБИ СОТЕ


● гъби - 400 г
● олио - 2 с.л.
● краве масло - 15 г
● сол - на усет
● черен пипер - 1 щипка
● лимонен сок - 5 мл

ХРУПКАВА ПАЛАЧИНКА


● оризово брашно - 225 г
● царевично брашно - 70 г
● кокосово мляко - 200 мл
● топла вода - 750 мл
● сол - 3 г
● захар - 15 г
● куркума - 1 ч.л.
● олио - за пържене

Начин на подготвяне

За тестото на палачинките:

Двата типа брашно, солта, захарта и куркумата се объркват, прибавя се млякото и се обърква на гладка примес. Разрежда се с топлата вода и се прибира в хладилника да престои 1 час.

За лозовите листа:

Слага се на котлона да заври 1 л и половина осолена вода и се бланшират за 5 минути лозовите листа (може и подготвени от буркан). Листата би трябвало да са млади, по този начин нямат внезапни, които да пречат на повиването, и да бъдат почистени от дръжките.

За картофеното пюре:

В горещата вода от листата се поставят картофите да се сварят. Сварените картофи се отцеждат, обелват се и се намачкват с вилица. Към към момента горещите картофи се прибавя маслото, обърква се и се прибавя лимоновият сок и на няколко пъти млякото. Заради особеното водно наличие на картофите, може да е належащо по-малко или повече, преценя се на око. Овкусява се в допълнение, в случай че е належащо. Не се прекалява с разбъркването, с цел да остане пухкаво пюрето.

За ориза: Морковът, нарязан на ситни кубчета, се запържва в олиото. Добавя се измитият директно преди този момент ориз и се пържи до бистрота. Наливат се 3 купички осолена вода, пуска се вътре цялата глава лук и цепнати в единия край шушулки кардамом.

Покрива се с похлупак и се оставя на спокоен огън, до момента в който оризът поеме водата. Когато оризът е подготвен, се вади главата лук и кардамонът, ръси се със ситно накълцани листа магданоз (без дръжките).

За гъбите: Гъбите се почистват добре с четка, махат се пънчетата и се обелва горният пласт на шапката. Шапката се реже диагонално на 6 идентични резенчета, пънчетата се употребяват по избор. В загрятото в тиган олио се пускат гъбите и се пържат, до момента в който се карамелизират и омекнат, почти 5 минути. Добавя се маслото, овкусява се със сол, черен пипер и лимонен сок и се дърпат от котлона.

Приготвяне на палачинките. Вади се тестото от хладилника и в тефлонов тиган с няколко капки олио се пържат палачинките. Излизат 10 бр. огромни палачинки.

Сглобяване: Правоъгълна форма за кекс се покрива отвред с лозовите листа, като се застъпват едно с друго, по-голямата част от горните листа би трябвало да виси от външната страна на формата. Лъскавата страна на листата би трябвало да бъде към формата.

Сипва се картофеното пюре и се изравнява с шпатула. Палачинките се нарязват да паснат на формата и се подрежда индивидуален пласт. Слагат се гъбите и още веднъж се изравнява. Отново се подрежда ред палачинки. Добавя се оризът и също се изравнява. Отново се подрежда ред палачинки.

Пълнежът би трябвало да е 1-2 мм над ръба на формата. Висящите извън листа се загъват върху последния пласт с палачинки.

Формата с терина се покрива с фолио, поставя се от горната страна дъска за рязане и върху нея някакъв тежък предмет и се прибира в хладилника да престои най-малко 6 часа, най-добре една нощ.

Преди сервиране се развива фолиото, поставя се от горната страна дъската, обръща се теринът с лозови листа назад и формата се подвига деликатно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР