Терапията с кръвна плазма вече стана първа линия. Към края

...
Терапията с кръвна плазма вече стана първа линия. Към края
Коментари Харесай

Д-р Чавдар Ботев: Терапията с кръвна плазма срещу COVID-19 стана първа линия

Терапията с кръвна плазма към този момент стана първа линия. Към края на март в Съединени американски щати беше взето решение за всеобщо потребление на този способ. Само за пет дни бяха готови 7000 пациента и надлежно прелети във 2200 центъра в Съединени американски щати. Всъщност по този метод, съгласно предварителните данни, които имаме, ще успеем да се преборим с тези тежки случаи, които отиват на апаратно дишане.
Това сподели за БНР експертът по клетъчна терапия и плазмафереза доктор Чавдар Ботев.

По думите му сега в Западния свят има три водещи компании, които създават ваксини. Всички са на стадий 1, само че фирмите, които имат създадена платформа, защото са разработвали ваксини за други вируси директно преди пандемията, по-бързо ще стигнат до фаза 2 и 3.

Компанията за биотехнологии „ Модерна “ употребява РНК ваксина и е вдигнала „ най-вече звук при приложението “, поради което е събрала над 30 милиарда $ за създаването ѝ.

В „ Иновио “ – Innoviо - пък се употребяват и български разработки. Компанията е създала MERS ваксина за армията на Съединени американски щати.

Третата компания е „ Новавакс “ – Novavax, неотдавна създала доста ефикасна ваксина срещу грип.

Според учения е допустимо през юли да има ваксини за Covid-19, само че във фаза на изследване.

В предишното има образци на „ потребление на ваксина по неотложност “, тъй че е допустимо да се стигне и до този вид, разяснява той.

Проблем е, че когато се ползва ваксина, не се знае по какъв начин ще реагират хората.

„ Получават се антитела. Те са над 20 типа. Нас ни интересуват главно вирусонеутрализиращите тела, само че все пак не знаем какво ще се случи, когато този човек срещне вируса. Отделно, от време на време има 2 до 4 месеца интервал, през който се образуват тези антитела. Остава под въпрос какво ще се случи с хората, които през този интервал се срещнат с вируса “.

В България и Европа се обрисува да се употребява ваксина на немска компания (BioNTech). Тя също е РНК ваксина и съхранението ѝ е доста мъчно. Изискват се фризери на минус 80 градуса. Президентът на Съединени американски щати към този момент се е опитал да купи компанията-производител.

Липсват задоволително данни за имунизацията на „ Модерна “, разяснява експертът.

„ Този вид ваксини имат 30 до 40% късмет да се получи работеща ваксина “.

Правилното систематизиране на новите ваксини е да бъдат сложени първо на медици, които работят с вируса, посочи той. Във фаза 3 – проби върху хора, се ползват ваксини на няколко хиляди души, с цел да е несъмнено, че няма „ неприятни изненади “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР