Теорията за Големият взрив една от перлите в короната на

...
Теорията за Големият взрив една от перлите в короната на
Коментари Харесай

Едгар Алън По ли измисли Големият взрив

Теорията за Големият гърмеж една от перлите в короната на науката. Тя е продуктът от сблъска сред работата и наблюденията на няколко учени, които комбинирани в едно основават доктрина, толкоз обширна че да изясни основаването на самата галактика. Никой човек не може да обере еднолично лаврите за Големия гърмеж: Теорията на относителността на Алберт Айнщайн дава началото, върху което Джордж Хенри Льометър надгражда, като наблюденията на Едуин Хъбъл и Джордж Гамов също играят забележителна роля в откриването на началото на всичко.

По е американски стихотворец, създател, редактор и критик, прочут с изключително страховитите си разкази, детективска белетристика и присъединяване си в Американския романтизъм във връзка с литературата. Както всички знаем…

 EurekaTitle

„ Еврика “ от Е. А. По

През целия си живот Едгар е учуден от звездите и цялата мистичност към тях. Той чете известните по негово време книги по астрономия, само че няма никаква естествена предразположеност към математиката, нито някакво особено научно обучение. Въпреки това, през 1848 – едвам година преди гибелта му – Wylie and Putnam разгласяват прозаична поема, която По написа с години. Тя се споделя „ Еврика “ и се оказва неуспех – от нея са отпечатани единствено 500 копия.

В епоха, в която преобладаващото мнение е, че вселената е статична и не се трансформира, Алън прави дръзновен ход. В „ Еврика “ той допуска, че вселената има несъмнено начало и че това начало е една първична парченце. Първичния темперамент на тази парченце, споделя По, е в единността й, в нейната Обединеност. В началото на вселената тази Обединеност е сменена за сметка на анормалното положение на множеството, което имаме през днешния ден и този изгубен аспект на обединеността е нещото, което разрешава тази парченце да се раздели безпределно, а не да стане „ изцяло изтощена от разпространяването й в космоса “…

Но научните среди по това време не му обръщат никакво внимание. Може би това се дължи на встъпителните думи в книгата му: „ Смятам да приказвам за физическото, метафизическото и математическото – за материалната и духовна галактика – за есенцията й, за произхода й, за основаването й, за настоящето й положение и за бъдещето й “. Може би по този начин изказаните му планове са прекомерно грандиозни за времето си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР