Теорията предполага, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна

...
Теорията предполага, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна
Коментари Харесай

Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив

Теорията допуска, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна плазма, която се образува и изчезва в първата микросекунда след Големия гърмеж. Физици от университета в Копенхаген симулираха процеса на появяването на кварк-глюонна плазма в Големия адронен колайдер и също по този начин проучиха процеса на по-нататъшно трансформиране на плазмата в адрони (частици от кварки и антикварки).

Изследователите организираха опит, при който се сблъскват оловни ядра и се получава кварк-глюонна плазма. Специален логаритъм, след разбор на характерностите на разпределението на частиците по време на разширение, съумя да удостовери обстоятелството, че " кваркова чорба " може да бъде разпозната като течност, а не като газ, както се смяташе по-рано.

Получените резултати ще доведат до по-съзнателно схващане от учените на модела на държание на първата материя във Вселената, както и ще дават на науката опцията за по-строго задаване на първичните условия при моделиране на първите процеси, зараждащи след Големия гърмеж.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР