Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на

...
Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Трябва да държим гущерчето малко, не е годзила, но си расте

 Теорията на игрите се употребява в активността по пресмятане на параметрите на ковид. Тя се употребява отчасти при изчисляването на държанието на групи от хора. Това изясни пред " Хоризонт " математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изработващ математическите модели за развиването на пандемията от Covid-19 у нас.

" В България играта е малко по-сложна, тъй като има една група хора, които споделят – вирус няма. При нас теорията на игрите е малко по-сложна “, означи Витанов в предаването " 12+4 ". 

Ако разгледаме четири сюжета съгласно теорията на игрите, при първия се допуска, че внезапно всички ще стартират да съблюдават ограниченията, както те се съблюдаваха през март и април.

" Никой не има вяра на това, само че съществува този сюжет и би трябвало да се сметне за цялост. Резултатът там беше 11 500 инфектирани обща численост в края на август, 13 500 в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше. Съвсем при започване на август, напълно в границите на теорията на игрите, която споделя, че тия милион и половина, които не съблюдават ограниченията, нямат никакъв претекст да ги съблюдават. “

Следващият сюжет е така наречен докторски сюжет, тъй като докторите от Щаба доста го обичат, уточни проф. Витанов. Този сюжет залага на към 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември. 

" Той още не е изгърмял, само че ще забележим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той допуска, че към 300 хиляди от тези, които не съблюдават сега ограниченията, ще стартират да ги съблюдават и заради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите споделя, че тия, дето не съблюдават ограниченията, с цел да си трансформират държанието, би трябвало да стане нещо. Това няма да стане. Ето за какво аз считам, че този сюжет също няма да се реализира. “

Най-вероятният сюжет съгласно проф. Николай Витанов е за минимум 16 хиляди случая в края на август и минимум 25 хиляди в края на септември. Този сюжет съгласно теорията на игрите се базира на догатката, че спазващите ограниченията ще продължат да ги съблюдават и противоположното – тези, които не ги съблюдават, ще продължат да го вършат.

" Това е най-вероятният сюжет според теорията на игрите “, посочи той.

В последния, четвърти сюжет, здравната система рухва. Той е доста малко евентуален. Това, което ние виждаме, е, че този сюжет не се е присъединил. Цифрите, числата са надалеч, надалеч от този сюжет, увери математикът.

Присъственото начало на образователната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, тъй като резултатът ще се прояви по-късно, през октомври, посочи още Витанов.

" Все още обстановката е търпима, заради обстоятелството, че пандемията у нас беше хваната в точния момент. Винаги съм казвал, че би трябвало да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, само че си пораства. Бяхме отличници, сега ситуацията е търпимо, само че в случай че продължава по този начин, няма да бъде добре наесен “, счита Николай Витанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР