Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се

...
Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август

Теоретично пикът на лятната вълна на ковид в България се чака през август. След това към месец и половина ще е необходим още веднъж стойностите да паднат.
Това предвижда в „ Тази заран “ на Би Ти Ви проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента към този момент гони 1000. При нас към момента тя е към 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с много по-висока заболяемост “, разяснява Христова.

По думите й хубавото е, че този пети подвариант на разновидността „ Омикрон “ си резервира способността да провокира не толкоз тежки болести.

Проф. Христова сподели още, че няма значително натоварване на здравната система в Западна Европа, тъй че това не се чака и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това оказва помощ и насъбраният ни имунитет.

„ Когато заболяемостта се повиши, даже хора, които в този момент споделят, че е рано и няма потребност да се поставят маски, също ще ги сложат, тъй като не е рационално да се разболеем тъкмо в този момент в сезона на отпуските “, счита проф. Христова.
Симптомите са свързани с нараснала температура към 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР