Теоретичната стойност на конфискуваните пари е близо 5,1 млн. евро,

...
Теоретичната стойност на конфискуваните пари е близо 5,1 млн. евро,
Коментари Харесай

През 2023 г. Германия е конфискувала близо 5,1 млн. евро фалшифицирани банкноти

Теоретичната стойност на иззетите пари е близо 5,1 млн. евро, което съставлява нарастване с към 90% по отношение на 2022 година

" Увеличението на броя на фалшификатите се дължи на няколко огромни случая, свързани основно с подправени банкноти в купюри от 200 и 500 евро ", изясни членът на Изпълнителния съвет на Бундесбанк Буркхард Балц, който дава отговор за паричните средства в управителния орган на немската централна банка.

През 2023 година на 10 000 поданици се падат приблизително по седем подправени евробанкноти, спрямо пет година по-рано, посочи експертът.

Според Балц обаче тези цифри са надалеч от историческия връх от 2015 година, когато са били иззети 95,4 хиляди подправени банкноти. " Рискът за елементарните жители да влязат в контакт с подправени пари остава невисок ", увери специалистът.

Най-популярната за фалшификаторите през предходната година още веднъж беше банкнотата от 50 евро: 38% от откритите подправени банкноти бяха от този вид. Делът на подправените банкноти от 20 евро е 22%, а на подправените банкноти от 200 евро - 15%.

Въпреки възходящата международна известност на електронните разплащания, парите в брой остават най-популярни в Германия: съгласно изследване на Бундесбанк от предходната година германците към момента вършат съвсем 60 % от покупките си с физически пари.

Това е доста повече, в сравнение с в Нидерландия (11%) или Обединеното кралство, където се планува до 2030 година единствено 6% от транзакциите да се правят в брой.

Средностатистическият немец носи към 100 евро в портфейла си и държи 1 300 евро в брой вкъщи. Някои даже към момента пазят остарели немски марки, настояват специалисти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР