Теон Крос е британски музикант, носител на много награди, който

...
Теон Крос е британски музикант, носител на много награди, който
Коментари Харесай

Теон Крос ще джазира Sofia Live Club на 20 октомври

Теон Крос е английски музикант, притежател на доста награди, който преоткрива тубата за актуалната джаз сцена и продължава да я постанова като съвременен и актуален инструмент. Разпознаваемият му бездънен басов тон може да бъде чут както в епичните албуми на революционерите Sons Оf Kemet на Шабака Хутчинс , по този начин и в огромните хип-хоп албуми и на турнетата на царете на грайма Kano и Stormzy . В новаторския му жанр на свирене си дават среща джаз, дъб, хип-хоп, сока, грайм и екстра букет звуци от цялата афрокарибска диаспора на Острова.

Изминалата пандемична година и половина е извънредно плодотворна за възпитаника на именитата музикална школа Tomorrow’s Warriors , трансформирала десетки деца от лондонските улици и квартали в извънредно сполучливи джаз актьори на актуалната сцена – Шабака Хътчинс , Нубая Гарсия , Ezra Collective , Шийла Морис-Грей и доста други.

Освен в напълно новия албум Black To The Future нa Sons of Kemet , Крос и тубата му чуваме в албуми на Моузес Бойд , Lafawndah , Марк Кавума & The Banger Factory . От фестивала SXSW пък го ангажираха за ролята на виртуален аватар - с помощта на технологията motion capture в именитото студио Abbey Road бяха снимани няколко части, чиято визуализация смайваше посетителите в лобито на мигриралия в онлайн среда известен американски фестивал.

За Теон Крос основаването и свиренето на музика онлайн е средство за разширение на креативния небосвод (чрез заплитане звука на инструмента в разнообразни среди и контексти), само че също по този начин и за личностно израстване.

Новият му албум Intra-I („ Навътре в същността “) излиза тъкмо девет дни след идното посещение в София. Той още веднъж преплита, само че към този момент на последващо равнище, разнородните направления на изкуството и майсторството на Теон. По-голямата част от звуците в композициите са възпроизведени само от тубата и това в допълнение прави живото показване на песните още по-любопитно.



Посланията, които десетте звуково многообразни композиции излъчват към преминаващия през тежко тестване актуален свят, засягат разнообразни тематики: еднаквост, самоопределение и мотивация, генезис, история и културно завещание,… а са и самобитна респект към силата на духа на първите следвоенни емигранти от Карибите в Англия. След като суровият тон на дебюта му от 2019 година (албума FYAH ) го изкачи до № 1 в класацията за UK джаз албуми и до № 23 в класацията на Billboard, срещата с продуцента Емре Рамазанолу (работил за Ноел Галахър, Лили Алън, Sia, The Prodigy) са поръчка за още по-голям триумф на втория албум на Теон Intra-I , който ще бъде съществена част от сета му на 20 октомври на сцената в Sofia Live Club.

След Германия, Швейцария, Холандия и Франция в актуалното турне е ред на София да бъде обхваната от артистичния огън на едно от водещите имена на една от най-обичаните и ценените музикални подиуми през днешния ден.

Сред феновете на музиката на Теон Крос са икони като Иги Поп и Флий от Red Hot Chili Peppers, а квартетът, с който музикантът идва в София, включва още саксофонистката Челси Кармайкъл (с която Теон свири и в SEED Ensemble), барабаниста Патрик Бойл (също от SEED Ensemble) и гръцкия китарен експериментатор Николаос Зиаркас .

Специални посетители са интернационалният екипаж ретро-синематик-джаз психонавти от The Bedlam Club (Франция/Шотландия/Русия/България), които неотдавна издадоха дълго чакания си втори албум Splendid Palace . Сетът им преди квартета на Теон Крос е чудесна опция да чуем една от обичаните ъндърграунд джаз групи на София на уместно добра сцена.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ в.

 

19:00 – Отваряне на вратите на клуба

20:00 The Bedlam Club

21:00 – THEON CROSS




Б ИЛЕТИ на касите на EasyPay , както и от.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР