Теодора Добрева е сред децата на Българската Коледа, защото лекарството,

...
Теодора Добрева е сред децата на Българската Коледа, защото лекарството,
Коментари Харесай

Българската Коледа осигурява липсващо лекарство за четвъртокласничката Теодора

Теодора Добрева е измежду децата на " Българската Коледа ", тъй като лекарството, от което има потребност, от две години не се поема от Здравната каса и въобще не се внася в България.

Родителите ѝ са водили дълга преписка с институциите, които имат отношение към казуса на Теодора и още към 50 деца у нас, само че към този момент единствената им помощ остава съпричастността на българите.

Четвъртокласничката Теодора би трябвало да приема препарат за прекъсване на ранния пубертет. Здравната каса обаче е изключила лекарството от листата си.

" До 2020 година беше включено, само че по-късно аз подавах голям брой сигнали към най-различни институции. В последна сметка решение не се откри, а това са към 40-50 деца в България, то се води рядко заболяване и всички родители като нас изпитват такива компликации, тъй като то не е и доста на ниска цена. Дори Здравната каса да не го покрива, няма от кое място да си го купим в България и търсим способи, главно от Турция и Гърция ", сподели майката Светлана Добрева.



Кампанията " Българската Коледа " обезпечава парите за лекуването на Теодора. Намирането на медикамента обаче е проблем и води до компромис, който не е потребен за здравето на детето.

" Има две дози – едната доза, която е по-малката, е през 21 дни, както е предписано на нея по протокол, а по-голямата доза, която е три пъти по-голяма, е един път на три месеца и ние прибегнахме до този вид, тъй като по този начин ни е по-удобно да го търсим и да се доставяме с него ", изясни Светлана Добрева.

Догодина лекарите ще преценяват по какъв начин ще продължи лекуването на Теодора. Момичето има и близначка, която също се нуждае от рехабилитация и специфични учители.

" Много е мъчно да се оправяме с всичките тези неща – главно финансово, време би трябвало доста, и доста огромно облекчение ще е, в случай че се финансира от страната това лекарство, най-малко за него да не търсим способи да се доставяме ", споделя бащата Мирослав Добрев.

Преди 10 години девойките са получили помощ за рехабилитацията си – още веднъж от “Българската Коледа ”.

" Много оказват помощ, мощно ги приканвам да вземат участие. На първо време родителите да не се тормозят, въпреки всичко това са деца на България. А за донорите – бих им благодарила доста ", сподели Светлана Добрева.

Вижте още в репортажа на Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР