Теодор Ушев спечели голямата награда Златна палма“ на филмовия фестивал

...
Теодор Ушев спечели голямата награда Златна палма“ на филмовия фестивал
Коментари Харесай

Теодор Ушев с голямата награда на фестивала в Бевърли Хилс

Теодор Ушев завоюва огромната премия „ Златна палма “ на филмовия фестивал в Бевърли Хилс с кино лентата си „ Ф1.618 “.

Българският режисьор самичък заяви за авторитетното самопризнание във фейсбук, където разгорещено написа:

„ OMG!!!! („ О, боже мой “ – от англ.) OMG!!!! Голямата премия „ Златна длан “ на Beverly Hills Film Festival 2023 отива при „ Phi 1.618″ Плача! “

Той превежда премията си като „ Златна длан “, макар че в Съединени американски щати я назовават „ Златна палма “. В българския език британската дума palm значи и палма, и длан. По този метод най-вероятно режисьорът прецизира, че това не е онази „ Златна палма “ от кинофестивала в Кан, която всички познават.

Американският фестивал в Бевърли Хилс, Лос Анджелис, се състоя от 19 до 23 април – съвсем по същото време, в което се прави и интернационалният фестивал в Москва, където филмът на Ушев също бе поканен за присъединяване в конкурсната стратегия.

Само преди десетина дни този факт провокира голямо неспокойствие във фейсбук, като десетки консуматори яростно обсъждаха по какъв начин въобще е допустимо Ушев да се явява на фестивал в Русия. Тогава режисьорът изясни, че в никакъв случай не е казвал дали той, или филмът му ще бъдат на киносъбитието в Москва.

Ден преди да получи огромната премия в Бевърли Хилс, той взе участие от Съединени американски щати с видеоизявление на конференция в Москва и провокира гробно безмълвие с думите си: „ Всяка ваша ракета изгаря съветска книга. Войната унищожава съветската просвета. За какво ви е това? “.

Впрочем „ Ф1.618 “ – игралният пълнометражен дебют на Ушев, изобличава свят, насочен към своето заличаване. Лентата, наричана приключенска антиутопия, е по сюжет на Владислав Тодоров на основата на романа му „ Пумпал “. Оператор е Емил Христов. В облиците на Криптон и Гаргара се превъплъщават Деян Донков и Мартина Апостолова. Участват артисти и обществени фигури като Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов. В игралните фрагменти са включени и впечатляващи анимационни фрагменти – нещо, с което целият свят познава Теодор Ушев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР