Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света за последните 25

...
Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света за последните 25
Коментари Харесай

Теодор Ушев начело на Международното жури на 25-ия СФФ

Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света за последните 25 години, съгласно интернационална анкета на влиятелния анимационен фестивал в Лерида (Animac), ще бъде ръководител на Международното жури, което ще прави оценка филмите от Международния конкурс за първи и втори филми и Конкурса за български късометражен филм на юбилейния 25-и София Филм Фест.
Член на журито ще бъде и Светла Цоцоркова, режисьор на „ Сестра “ – филма-победител в Международния конкурс на 24-тия СФФ. Другите трима участника в журито са съветският режисьор Иля Хржановски, унгарският режисьор, артист и продуцент Саболч Хайду и македонската актриса Наташа Петрович.
 Бразилска, швейцарска и малтийска истории са част от палитрата на Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест Бразилска, швейцарска и малтийска истории са част от палитрата на Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест
Представяме още три кино лентата от Международния конкурс за първи и втори филм на идния интернационален кино фестивал София Филм Фест....
Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен актьор, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния кино съвет на Канада. В креативната си биография има повече от 15 кино лентата, донесли му над 200 интернационалните награди по целия свят. Сред тях - номинация за „ Оскар “, „ Кристал “ от Анеси, две награди за най-хубав анимационен филм на Канадската кино Академия, почетен орден от Френската академия за кино изкуство „ Сезар “ „ Златен Глобус “ за най-хубав късометражен филм. Ушев е член на Американската академия за кино изкуство AMPAS, а също по този начин е джентълмен и на Ордена на изкуство и литература на Франция. В момента той работи по първия си пълнометражен игрален филм – фантастичната антиутопия „ φ1.618 “, по романа „ Пумпал “ на Владислав Тодоров, като основните функции са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова. На 25-ия СФФ Теодор Ушев ще показа стратегия със свои анимационни и пробни филми, измежду които познатите на българските фенове „ Сляпата Вайша “ и „ Физика на тъгата “ по творби на Георги Господинов.
Иля Хржановски (Русия) е роден на 11 август 1975 година в Москва. Завършва постановка във ВГИК. Първият му сериозен триумф идва с кино лентата „ 4 “ през 2005 година. Бунтарски и новаторски за съветското кино, той му носи интернационално самопризнание и оценки от фестивалите в Ротердам (голямата награда), Анталия, Атина, Буенос Айрес, Сочи, Трансилвания и други, както и номинация за Европейските кино награди. Проектът „ ДАУ “ (13 филма) на Иля Хржановски беше показан на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 година в две парижки кина се осъществя част от интерактивното прекарване, конструирано от пълнометражни филми, образни планове и арт съоръжения, за което феновете са получавали лични „ визи “, съпроводени със специфичен смартфон-„ лидер ” на фена в това предизвикателство. Филмът „ ДАУ. Наташа “ бе селектиран в главния конкурс на „ Берлинале 2020 “ и отличен със „ Сребърна мечка “ за операторското майсторство на Юрген Юргес (работил с Фасбиндер и Вим Вендерс). Целият план е отдаден на живота на руския физик и лауреат на Нобелова премия Лев Ландау (1908-1968). Идеята е да се показа в достоверна художествена форма тоталитарния режим в Съветския Съюз през Сталинските години и след тях. „ ДАУ “ е семантичен код за тогава свръхсекретния теоретичен институт на проф. Ландау. Филмите са осъществени с коренен киноезик на ръба сред игралното и документалното кино, съвсем без професионални артисти, като доста от функциите извършват действителни учени – професори и даже един някогашен следовател от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който играе себе си. „ ДАУ “ е сниман повече от 10 години. Това е мултимедиен план, който трансформира метода, по който се основава кино като цяло. Сниман е без спиране, 24 часа в денонощието, в постройка в Харков, наречена „ Институтът “, напълно преобразена в духа на епохата, в нещо като паралелна действителност. „ ДАУ. Наташа “ ще бъде показан в програмата на 25-ия СФФ.
Светла Цоцоркова (България) е сценарист, режисьор и продуцент. С първия си късометражен игрален филм „ Живот със София “ печели премията Джеймисън на София Филм Фест през 2004 година. Филмът е показан в „ Седмица на рецензията “ в Кан, както и на фестивалите в Карлови Вари, Триест и други Цоцоркова има и функции в киното - в късометражните „ Омлет “ (1996) и „ Втори дубъл “ (2010) на Надежда Косева, „ Пясъчен часовник “ (1999) на Георги Дюлгеров. Дебютният ѝ пълнометражен игрален филм „ Жажда “ е част от програмата „ Нови режисьори “ на 63-ото издание на фестивала в Сан Себастиан през септември 2015 година. Филмът взе участие в над 60 интернационалните фестивала и печели повече от 10 награди включително за постановка, за най-хубав актьорски състав, за най-хубава операторска работа, най-хубава сценография и премия на публиката. „ Жажда “ е номиниран за премиите на Европейската кино академия в категория „ Откритие “ през 2016 година. Световната премиера на втория пълнометражен игрален филм на Светла Цоцоркова „ Сестра “ е още веднъж в Сан Себастиан през 2019 година, в програмата „ Нови режисьори “, където печели и почетен диплом на журито. Месец по-късно получава Голямата премия в Котбус и Голямата премия в Скопие. „ Сестра “ е спечелилият в Международният конкурс на 24-тия София Филм Фест. Сред филмите, продуцирани от Светла Цоцоркова, са „ Буферна зона “ на Георги Дюлгеров, „ Ловен парк “ и „ Кораб в стая “ на Любомир Младенов, „ Врагове “ на Светослав Овчаров.
Актрисата Наташа Петрович е родена в Щип, Северна Македония, през 1988 година. Учи актьорско майсторство във Факултета за трагични изкуства в Скопие и през 2010 става член на екипа на самостоятелния македонски спектакъл - Theatra. Започва филмовата си кариера с ролята на Деа в „ Сенки “ на Милчо Манчевски, чиято премиера е в Торонто през 2007 и бе показан на София Филм Фест през 2008 година. През 2009 година тя получава основната роля на Самира в игралния дебют на Хуанита Уилсън „ Като че ли не съм там “, чиято премиера е в Сараево, а отзвукът е сериозен брой награди за осъществяването ѝ от целия свят. През 2011 Наташа Петрович е определена за една от европейските звезди в платформата „ Shooting Stars ” на кинофестивала в Берлин. Следват функции в „ Стаята с пианото “ на Игор Иванов – Изи, „ До дръжката “, режисиран от номинирания за Оскар Столе Попов, както и „ Лазар “ на Светозар Ристовски, показан в Балканския конкурс на 20-ия София Филм Фест. Наташа Петрович получава основната женска роля в „ Еликсир “, сниман в Берлин и режисиран от Броди Хигс – със международна премиера на Берлинале 2015; тя е в ролята на Инес във кино лентата „ Свидетел съм “ на Митко Панов, където партнира на именития немски артист Бруно Ганц. В пандемичната 2020 година македонската актриса се снима в новия филм „ Просто хора “ на режисьора Игор Иванов-Изи, копродукция с България, който ще е част от програмата на 25-ия София Филм Фест.
 Световният шлагер Още по едно “ на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест Световният шлагер " Още по едно “ " на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест
Той е чаровният, замислен, сензитивен майстор-разказвач, който публиката познава още от последното десетилетие на ХХ век. Неусетно и...
Саболч Хайду е роден през 1972 година в Дебрецен, Унгария. Учи спектакъл и кино в Университета в Будапеща, изявява се като артист и стартира да работи като режисьор. През 2000 година режисира своя първи пълнометражен филм „ Sticky Matters “, който през 2001 година получава премията за най-хубав дебют в Унгария и специфичната премия на журито на фестивала „ Молодист “ в Киев. Големият пробив на Хайду е през 2006 в Кан с премиерата на третия му филм „ White Palms “, който в Карлови Вари печели почетен диплом в конкурсната стратегия „ На изток от запад “, както и четири награди на Унгарската кино седмица. През 2010 година излиза „ Bibliothèque Pascal “ с две награди от Сараево – на Cineuropa и на C.I.C.A.E., както и огромната премия за най-хубав филм за годината в Унгария. Четири години по-късно се появява „ Мираж “, чиято международна премиера е в Торонто, а идващият му филм „ Живял съм и по-добре ” („ It’s Not The Time of My Life ”), сниман с микробюджет и с присъединяване на фамилията му, реализира извънреден триумф в Карлови Вари - огромната премия „ Кристален глобус “ за най-хубав филм, а режисьорът, който е и реализатор на основната роля, получава наградата за най-хубав артист. 25-ият София Филм Фест ще показа най-новия филм на режисьора „ Съкровищата на града “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР