Теодор Марков е бил в над 60 страни по света

...
Теодор Марков е бил в над 60 страни по света
Коментари Харесай

Лекар фотограф показва земите на Азия и Африка чрез очите на местните

Теодор Марков е бил в над 60 страни по света и постоянно се връща с куп фотоси с идея. Той е доктор по специалност, инструктор по гмуркане, странник, кара ски и колело и споделя, че е подготвен да провокира всеки боязън в себе си, тъй че да го преодолее. Най-голямо наслаждение обаче му носи фотографията.

Авантюристичния му дух го води в земите на Азия и Африка, откъдето пък се връща с купища фотоси, които демонстрира в изложбата " Очите ви слушам ". В нея поглеждаме през очите на локалните хора от южните елементи на Африка и Индокитай.

Голямата цел на Теодор Марков е да закръгли броя на страните, които е обиколил, на 100. Казва, че мотото му в живота е " Пътувам, с цел да фотографирам и фотографирам, с цел да пътувам ".

„ Аз демонстрирам света през моите очи. Не осъждам, не подлагам на критика, не лаская. Регистрирам света подобен какъвто го виждам и го демонстрирам на хората по този начин”, споделя лекарят фотограф.

И споделя още: „ Много одобрявам хората, които живеят близо до природата, до земята, тъй като те имат един доста необикновен тип на щастливи хора. Изглеждат напълно друго. Дълги години моят разум, съкрушен от материалния свят, не можеше да разбере по какъв начин едни рисково небогати хора, могат да бъдат щастливи. Ние свързваме щастието с имането, с притежанието. И по този начин. Беше някакъв тип катарзис до момента в който осъзная, че близка връзка с майката земя ги прави щастливи в действителност.”

Това е третата поред галерия, която Теодор прави, като приходите след всяка продадена фотография той подарява на Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец.
Директорката на дома сега събира средства за профилиран стол за деца с церебрална парализа. Марков ще се включи и подобен стол скоро ще бъде набавен за дома.

Преди години по стичане на събитията попаднах в този дом. И конфликта с тази действителност за мен беше доста мощна. И имам един доста паметен миг - влизайки при децата, едно момиченце на към три години просто пристигна и се сгуши в мен. Много мощен прочувствен миг. Някъде там в този интервал в съзнанието ми се загнезди чувството, че би трябвало да направя нещо за тези деца, тъй като те са в неравностойно състояние, да имат малко по-равен старт в живота”, споделя лекарят.

Следващата дестинация, за която мечтае Теодор е Папуа Нова Гвинея, където желае да снима локалното племе – единственото в света, което към момента се храни с човешко месо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР