Тенорът Марчело Джордани, който е пял на най-големите оперни сцени

...
Тенорът Марчело Джордани, който е пял на най-големите оперни сцени
Коментари Харесай

Светът на музиката потъна в скръб, отиде си голям певец

Тенорът Марчело Джордани, който е пял на най-големите оперни подиуми в света, умря на 56-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

" Марчело умря, откакто получи инфаркт в дома си в Аугуста на остров Сицилия ", разясни вокалният му треньор Бил Шуман. Той означи, че Джордани впечатлил с изявите си като оперен артист през 90-те години на предишния век и началото на 21-ви век, когато ерата на Тримата тенори бе към края си.

" Кончината му е голяма загуба - съобщи сопраното Рене Флеминг, която постоянно му е партнирала на сцената. - Той бе прелестен човек. Той бе безапелационен във всяка своя роля на сцената. "

Марчело Джордани е роден в Сицилия на 25 януари 1963 година След като се пенсионира, татко му купува бензиностанция.

Той се реалокира в Милано, когато е 23-годишен. Джордани прави професионалния си дебют като артист в " Риголето " на Верди в Сполето през 1986 година, а две години по-късно извършва ролята на Родолфо в " Бохеми " на Пучини в Миланската канара. Следва дебютът му на американска сцена в " Ловците на бисери " на Бизе в операта в Портланд през сезона 1988-1999 година, а през 1992 година взе участие в режисура на " Кавалерът на розата " на Рихард Щраус във Виенската опера.

Джордани счита за основен миг в кариерата си преместването си в Ню Йорк през 1994 година, когато стартира да се образова при Шуман. Диригентът Рикардо Мути убеждава Джордани, че би трябвало да усъвършенства техниката си, и насочва сътрудника му към Шуман. По-късно Джордани увери, че Шуман бил като Божи подарък за него.

Певецът става постоянен участник в постановки на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк. Превъплътил се е също в облиците на Алфредо в " Травиата " и Габриеле Адорно в " Симоне Боканегра " на Верди в Ковънт гардън в Лондон и на Анри в " Сицилианска вечерня " на Верди в Парижката опера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР