Тенисистът Димитър Кузманов гостува в предаването Код Спорт по RING,

...
Тенисистът Димитър Кузманов гостува в предаването Код Спорт по RING,
Коментари Харесай

Димитър Кузманов: Тази година турнирът Sofia Open 2022 може би ще бъде най-силният досега

Тенисистът Димитър Кузманов гостува в предаването " Код Спорт " по RING, където говори по разнообразни тематики свързани с кариерата му досега. Той е рекордьор за България по победи на сингъл за Купа " Дейвис ", мечтае да играе в главната скица на шампионатите от Големия шлем, а идващото му предизвикателство е конкуренцията " София Оупън " в " Арена Армеец ". Кузманов извади шанс на жребия и ще стартира присъединяване си против квалификант, за се опита да продължи положителното си показване през сезона.

Мико, София е хазаин на шампионат от календара на АТP, а ти си измежду участниците. Каква цел си си сложил?

- Тази година шампионатът в София може би ще бъде най-силният до момента предвид на всички декларирани участници. Турнирът ще бъде все едно от категория АТP 500, а не както е АТP 250. Това не ме плаши, дори в противен случай - разсънва един възторг в мен. Искам да покажа на какво съм кадърен, желая да покажа положителните игри, които имам тази година, която е най-успешната за мен. Вече имам доста насъбран опит. Успях да печеля първия си мач в София предходната година против доста добър противник - Лоренцо Музети, който също ще вземе присъединяване, а в този момент е сегашен номер 30 в света. Ентусиазиран съм и съм си сложил за цел да затвърдя положителните изяви през годината и също положителното присъединяване през предходната година. Надявам се даже да победя някой състезател с по-преден ранкинг. Напълно е допустимо и в действителност го имам вяра към този момент предвид на резултатите, които имам.

- Григор Димитров също ще бъде измежду тенисистите, което значи, че зала " Армеец " ще бъде цялостна. Лесно ли се играе пред българска аудитория?

- Не. С доста мои сътрудници от разнообразни спортове съм си приказвал и не познавам български състезател, който да е споделил, че вкъщи се играе елементарно. Винаги е най-трудно - упования, близки, другари, желанието за победа е доста огромно, отговорността. Много фактори тежат и постоянно се играе най-трудно, без значение дали играеш за националния тим или пък в интернационален шампионат, какъвто е в този момент този в София. За безусловно всички е мъчно, само че въпреки това, в случай че успееш да се оправиш с това напрежение, насладата и страстите, които ти дава публиката у дома, са несравними.

- Какво значи Григор за почитателите на аристократичния спорт у нас?

- Винаги съм казвал, че Григор е образец, мотивация и освен за тениса, а за целия български спорт. Той е реклама, той е образец, че можем да реализираме огромни резултати. Винаги е добре, когато играе. Затова съм благополучен, че в този момент се завръща точно в София, тъй като е хубаво за всички спортисти да се връщат там, откъдето са тръгнали, да дават на общността такива страсти и подобен адреналин. Мотивация освен за нас, а и за подрастващите, за феновете. За целия спорт това е нещо доста значимо и се надявам да има повече такива мотиви той да се връща и да възпламенява този огън. Не единствено той, а както беше и Цвети Пиронкова преди, всички тези триумфи и тяхното присъединяване възпламенява от ден на ден и повече хора. Мисля, че това е най-важното.

- Какво си запомнил от контакта с Григор Димитров? Какво първо изплува в съзнанието ти, когато чуеш неговото име?

- Може би най-яркият спомен и това, което ми изплува е присъединяване ни на международното състезание в Австралия през по-миналата година, когато завършихме девети в света. Тогава за първи път участвахме на подобен шампионат, за първи път от доста време той участваше с националния тим. Емоциите, които изпитахме там, както аз, по този начин и другите момчета, може би ще си останат несравними до края на кариерата ни, защото това е нещо доста особено, доста значимо. Зарадвахме доста българи. Може би постоянно това ще изниква в съзнанието ми, когато чуя името Григор Димитров.

- Спомена, че най-успешната година за теб е 2022 година - за какво?

- Първо, тъй като сполучвам да се опазя от травми, което е най-важното. Второ, тъй като към този момент имам доста насъбран опит и се представям доста добре в огромните шампионати, изключително тези от Големия шлем. Тази година имам три поредни участия в третия кръг на квалификациите, малко преди да вляза в главната скица. Първият път на " Ролан Гарос " не одобрих толкоз мъчно загубата, тъй като си споделих, че първи път е обикновено да изгубя, нямах такива упования. След това пристигна " Уимбълдън " - там бях отчаян, тъй като към този момент апетитът идва с яденето, виждаш, че си подготвен и кадърен. Наскоро беше " Ю Ес Оупън " и отново трети кръг. Тогава към този момент разочарованието ми беше доста огромно, много го изживях душевен, два-три дни се бях затворил изцяло. Не единствено затвърждавам, а и надграждам с всяка една година резултатите.

Миналата година се борех единствено да вляза в шампионатите от Големия шлем, в този момент към този момент не ми стигат даже и три мача в квалификациите, тъй като виждам, че съм подготвен, имам играта и съм безусловно на точка от влизане в главната скица. Много желая да го направя, тъй като в никакъв случай до момента не е имало двама българи в главната скица на шампионат от Големия шлем. Наистина желанието ми е доста огромно и съм сигурен, че това нещо ще се случи. Може би по тази причина с опита, който имам, съумявам да надграждам всяка една година и задачите ми се завишават, упованията ми са още по-големи. Това ме кара да работя още повече, с цел да доближи това равнище, което желая. Именно една от огромните ми цели, несъмнено, е да вляза в топ 100 на международната класация.

- Защо напусна Търговска колегия " Локомотив " (Пловдив), измежду чиито създатели е твоят дядо?

- Това решение е подбудено и е взето, тъй като в " Локомотив " навлязоха хора, които нямат интерес да развиват спорта и нямат интерес да продължат тези обичаи на Търговска колегия " Локомотив ", който през 1926 година става на 100 години. Стогодишен клуб с най-вече европейски медалисти в историята на българския тенис. Там, където дядо ми е един от създателите. И целият ми живот е обвързван с този клуб. Именно това е една от аргументите, заради които ние взехме решение да напуснем, защото новото управление в действителност няма планове по никакъв метод да резервира и да продължи тези обичаи. Те имат чисто бизнес ползи, инвеститорски схеми, тъй че не мисля, че това е добре за спорта в Пловдив, а и като цяло за спорта в България.
 Григор Димитров преди Sofia Open: Готов съм да чуя едно мощно
Григор Димитров преди Sofia Open: Готов съм да чуя едно мощно " Мачкай, Гришо "!

" Не ме е боязън от никого "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР