Тенисът в Африка може доскоро да не беше сред най-популярните

...
Тенисът в Африка може доскоро да не беше сред най-популярните
Коментари Харесай

Ново отказване: Една от легендите на африканския мъжки тенис също окачи ракетата

Тенисът в Африка може до неотдавна да не беше измежду най-популярните спортове, само че изявите на Онс Жабер провокираха същински възторг на континента, защото тя се трансформира в първата африканска жена, която се класира на край от Големия шлем и печели купа от категория WTA 1000 в конкуренциите на сингъл. При мъжете обаче нещата са в прочут застой и към момента сме в очакване да разберем по кое време ще се появят почтени наследници на състезатели от ранга на Уейн Ферейра, Юнес Ел Айнауи и Кевин Андерсън.

Вчера пък африканците трябваше да се разделят с още една от огромните си звезди в тениса, а точно Малек Джазири. Тунизиецът е един от петимата араби, които са намирали място в топ 50 на ранглистата и също така има три победи над представители на първите 10, като едната от тях идва против Григор Димитров, който побеждава през 2018-та година на старта в Дубай и след това доближава до полуфиналите. Точно същият град се оказа и сцена на последния мач в кариерата на 39-годишния деец, който получи " уайлд кард " за присъединяване в ATP 500 конкуренцията там и по този начин имаше опция да се сбогува с обичаната си игра на допустимо най-високото равнище.

За страдание на Джазири, то той нямаше безусловно никакви шансове да се опълчи на Алехандро Давидович Фокина и съумя да завоюва единствено два гейма, само че това по никакъв метод не смъкна усмивката от неговото лице и някогашният номер 42 получи заслужените си овации от публиката. Впоследствие еднократният финалист в ATP Тура беше част от къса гала по случай своето отдръпване от спорта, а на нея показа следното:

" Надявам се да съм бил положително ентусиазъм за идващите генерации в Тунис. Tенисът в нашата страна не стопира да се развива през последните години, в които бяха издигнати доста нови клубове и подготвителни уреди, тъй че мога да бъде само благополучен от този факт. Не съм мислел изключително дълго върху решението си, тъй като прекосих през голям брой травми в последните месеци и това е явен сигнал от тялото ми. Не е елементарно да спреш с нещо, което е било неделима част от живота ти за толкоз дълъг интервал от време, защото занапред ще би трябвало да трансформирам напълно всекидневието си и нямам самообладание да вляза в един изцяло нов темп за мен.

Състезавах се в най-великата епоха на тениса и е голяма чест за мен, че мога да кажа по какъв начин съм бил измежду 50-те най-хубави играчи в света, до момента в който са се състезавали Федерер, Надал, Джокович и Мъри. Беше чест да споделям корта с тези митове и съм признателен за всичко, което претърпях през това премеждие " - приключи речта на Джазири.

Tunisian trailblazer
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР