Тенисът е спорт, в който равенството не е опция и

...
Тенисът е спорт, в който равенството не е опция и
Коментари Харесай

Eдинственият тенис мач без победител или финалът, прекратен заради сигнал за бомба

Тенисът е спорт, в който равенството не е алтернатива и колкото и да е оспорван даден дуел, то най-после постоянно спечелилият е единствено един. Историята познава голям брой яростни борби, в които и двамата играчи заслужават еднообразно триумфа, само че в последна сметка единият би трябвало да преглътне загубата. Съществува ли обаче тенис конфликт, който да е приключил без победител? Отговорът е да. Причината? Сигнал за бомба, който прекъсва дуела и той по този начин и не трябва възобновен.

Датата е 18 март 1984 година, когато именитите Иван Лендъл и Джими Конърс излизат един против различен на финала на шампионата в Ротердам, който по това време носи името Rotterdam Grand Prix. Ранкирани под №2 и №3 и изоставащи единствено от Джон Макенроу в тогавашната класация, двамата са първи и втори подложен в схемата, заради което няма сюрпризирани, че точно те доближават до конфликта за трофея.

Американецът господства напълно в първите срещи от тяхното съревнование, спечелвайки първите 8 мача посред им. Това обаче е напът да се промени във въпросния край, защото Лендъл господства събитията през цялото време, оставяйки противника си изцяло беззащитен, с цел да завоюва откриващата част с безапелационното 6:0. Наказателната му акция продължава и във втория сет, където още на старта чехът печели противниковото подаване и повежда с 1:0.

По време на промяната на полетата обаче полицията дава заповед зала „ Ахой “ да бъде изпразнена по най-бързия метод, защото е получено анонимно позвъняване от мъж, който твърди, че е представител на антикапиталистическо придвижване, и подава сигнал за сложена бомба наоколо до корта, която е подготвена да експлодира всеки миг. Играчите, формалните лица и всичките 5000 фенове неотложно напущат постройката.

Бомба по този начин и не трябва открита и след това публиката се завръща на местата си. Тогава обаче ги чака още една неприятна изненада, защото им бива обявено, че финалът няма да продължи. Обяснението, обещано от турнирния шеф, е, че „ Конърс е склонен да продължи мача, само че Лендъл не е подготвен да предприеме опасности “.

По гледище на чеха паричните награди, които двамата състезатели е трябвало да завоюват (50 хиляди $ за първенеца и 25 хиляди за финалиста), са заключени в сейф, до момента в който дуелът не бъде възобновен. Това обаче в никакъв случай не се случва и купата остава без собственик.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР