Тенис звездата Рафаел Надал даде старта на тазгодишното издание на

...
Тенис звездата Рафаел Надал даде старта на тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Наказание на Буеми уплаши Алонсо, но Toyota отново начело в 24-те часа на Льо Ман

Тенис звездата Рафаел Надал даде старта на тазгодишното издание на " 24-те часа на Льо Ман ". На стартовата решетка бяха подредени 60 автомобила в четири класа - LMP1, LMP2, GT и аматьорски GT. Тази година в надпреварата ще вземат присъединяване двама Ф1 първенци - Фернандо Алонсо, който заемаше функционалността на Надал преди четири години, и Дженсън Бътън.

Очаквано първият завой на " Льо Ман " и трафикът бяха препъникамък за някои. Бен Хенли от частния тим DragonSpeed в най-високия клас се завъртя на старта и се удари в колата на Rebellion, пилотирана от Андре Лотерер. Именно вторият автомобил с номер 1 получи по-сериозни вреди, като целият му нос отлетя отвън трасето.

Фаворит за успеха тази година е Toyota - единственият останал конструктор в най-високия клас LMP1. Два часа след старта на 24-часовото съревнование нейният автомобил с номер 7, ръководен от Камуй Кобаяши, Майк Конуей и Хосе Мария Лопес е водач на пистата със единствено 1.516 секунди преднина пред другия екипаж на японците с колата с номер 8 (Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и Фернандо Алонсо).

Два часа и половина след началото на екшъна Фернандо Алонсо за първи път влезе в кокпита, поемайки щафетата от някогашния Ф1 водач Себастиен Буеми.

Първи проблем за Toyota се появи в четвъртия час, когато автомобилът с номер 7, ръководен тогава от Хосе Мария Лопес, се прибра в бокса със спукана лява задна гума. Той обаче имаше шанс, че го направи по време на кола за сигурността и не загуби изключително време от водача по това време Фернандо Алонсо с Toyota номер 8.

Тежка злополука претърпя Доминик Крайхамер от частния тим в LMP1 ByKolles, удряйки се в бариерите на трасето. За благополучие водачът съумя да излезе самичък от колата, само че с това присъединяване на екипажа в 24-часовото съревнование завърши.

След седмия час двете коли на Toyota не престават да водят с разлика посред им от по-малко от секунда.

Малко след среднощ обаче водачът от екипа с номер 8 Себастиен Буеми бе осъден за прекомерно висока скорост в мудна зона по време на жълти знамена на пистата. Санкцията бе в размер на 60 секунди престой в питлейна, откакто двата автомобила на японския конструктор бяха толкоз близо. Това уплаши екипа на Алонсо, само че с помощта на испанеца и най-много на водача, който завоюва полпозишъна - Казуки Накаджима - осем часа по-късно те още веднъж са водачи. Toyota с номер 7 заема второто място.

Наказанието пристигна в обиколка номер 150 - 20 минути след началото на 10-ия час на пистата. При завръщането си в колоната Буеми бе на 2:10 минути от Майк Конуей. В идващите три часа тази разлика се задържа такава, а с настъпването на деня изоставащият тим стартира наваксването. За това помогнаха и няколкото показани жълти флага.

След 17-ия час на " Льо Ман " и двата екипа на Toyota получиха наказване за престой и прекосяване през питлейна, идентично на наложеното на Буеми по-рано. Те обаче не се тормозят от конкуренцията в лицето на частните тимове, защото те са задоволително обратно. В челото е останал единствено един от тях - швейцарският Rebellion, който изостава с девет обиколки от японците. /sportal.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР