Тенденцията за увеличаването на заплатите в България ще продължи и

...
Тенденцията за увеличаването на заплатите в България ще продължи и
Коментари Харесай

Добри новини за заплатите ни! 

Тенденцията за увеличението на заплатите в България ще продължи и през 2022 година. Това сподели в ефира на Нова нюз Валентин Кръстев, шеф на HR компания.

" Повечето огромни компании у нас през последните две години усилиха заплатите на чиновниците си с сред 5 и 10%. Това нарастване обаче в този момент ще бъде изядено напълно от инфлацията. Добрата вест е, че наклонността за растеж на възнагражденията ще продължи и през тази година. Прогнозите до преди месец-два бяха за предстоящо проявление с към 8-10%. Сега мъчно може да се предвижда, само че някои специалисти приказват за нарастване до 15% ".

По думите му през последните години България е една от страните, в която заплатите се усилиха с най-бързи темпове, само че това се оказва незадоволително.

" Много от огромните задгранични компании към момента избират страната ни, сравнявайки с други страни, значително поради ниската цена, а не поради някакви нововъведения. България макар, че усилва междинната си заплата с към 10% всяка година, изостанахме от всички страни, с които сме привикнали да се съпоставяме по този тренд, като Румъния, Полша и други. Има разлика във възнагражденията сред родните у задгранични компании. За страдание доста български компании компенсират тази разлика, навлизайки в сивия бранш. При по-ниските равнища на възнаграждение изключително, постоянно се следи нелоялна конкуренция от страна на работодателите, неизплащайки цялостните осигуровки да вземем за пример. Така те задържат равнищата на заплащането в България ", сподели още той.

Валентин Кръстев разяснява още, че работна ръка се намира все по-трудно.

" По публични данни безработицата у нас е към 4,5%. Но има една огромна група хора, които в никакъв случай не биха почнали да работят. Трудно ще паднем до равнища на безработица от 2% да вземем за пример като в някои други страни ", изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР