Тенденцията за стабилно развитие на българската икономика ще продължи и

...
Тенденцията за стабилно развитие на българската икономика ще продължи и
Коментари Харесай

Анализ: И догодина България ще остане с ненормално висок външен дълг

Тенденцията за устойчиво развиване на българската стопанска система ще продължи и през 2018 година с предстоящ растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,5%, предвидиха от компанията за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermеs.

Според интернационалните анализатори за 2017 година страната ни ще реализира растеж от 3,7% на Брутният вътрешен продукт. Един от основните фактори са закрепените вложения, свързани с реализацията на планове с финансиране от Европейския съюз, които са се нараснали с 3,5%. Продължава да се ускорява и вътрешното търсене, като прогнозният растеж на разноските за обществено ползване за 2017 година е 3,5%, а за самостоятелно – 5%. През 2018 година се чака тази наклонност да се резервира с растеж надлежно от 2,4% и 4,8%.

Прогнозата за растеж на потреблението се базира на постоянния тренд за понижаване на безработицата – от 9,1% през 2015 година, 7,6% за 2016 година и прогноза на Euler Hermes за 6,2% през 2017 и спад до 5,2% през 2018 година

“За разлика от 2016 година, когато експортът също беше доста значим фактор за развиването, през 2017 година главният мотор е вътрешното търсене. Очакваме този дисбаланс, въпреки и в по-лека степен, да се резервира и през 2018 година ”, изясни Манфред Щамер, основен анализатор Икономически изследвания и оценка на риска на Euler Hermes.



Според прогнозата след няколко поредни години на растеж, през 2017 година чистият експорт ще означи спад с 1,3%, а през 2018 година ще бъде -0,5%.

От централата на интернационалния осигурител плануват и 2,1% средногодишна инфлация за 2017 година и 2,5% за идните 12 месеца. Основна причина за това продължава да бъде растежът на горивата на интернационалните пазари, като Euler Hermes прогноизра в международен мащаб цените на петрола да се повиши до 62 щ.д. за барел от 55 щ.д. за барел през 2017 година.

“Не чакаме продължаващият растеж в цените на горивата да има отрицателно отражение върху някои браншове или върху българската стопанска система като цяло. Прогнозата ни за страната през 2018 година остава постоянна с благоприятни условия за развиване ”, безапелационна е Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

Въпреки това Euler Hermes към този момент оставя рейтинга на България без смяна на B2*, който посочва сдържан риск. Основна причина за това е външният дълг, който продължава да е висок.

“През последните години е налице позитивна наклонност, като външният дълг понижава последователно като условен дял от Брутният вътрешен продукт – от 92% по време на рецесията 2014 година до прогнози за 65% през 2017 и 63% през 2018 година. Това съответствие обаче продължава да е доста по-високо от считаното за обикновено за разрастващи се стопански системи – 50% и е макроикономически индикатор, който не може да бъде пренебрегнат ”, безапелационен е Манфред Щамер, тъй като теоретично това може да сътвори съществени затруднения при нужда от покриване или рефинансиране във времена на стопански разтърсвания на световно или районно равнище.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР