Тенденцията за преместване на бизнес от Китай към Европа е

...
Тенденцията за преместване на бизнес от Китай към Европа е
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Нулевата корупция ще върне инвеститорите

Тенденцията за пренасяне на бизнес от Китай към Европа е опция, която България не трябва да пропуща. Въпреки че страната има доста преимущества, които да предложи, като географско състояние, ниски налози и качествено техническо обучение, повода до момента това да не се случва е бизнес рискът, обвързван с корупцията. Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на среща с двустранните търговски и индустриални камари. По думите му постигането на нулева корупция е най-важната задача на държавното управление, защото ще промени играта в интерес на България.
Проблеми
Няколко са главните проблеми, с които членовете на камарите се сблъскват в страната, стана ясно на срещата. Като основни бяха посочени върховенството на правото, неналичието на готови фрагменти и потребността от институционална поддръжка. Решение обаче се чака да получи различен дълготраен проблем. " Многократно сме отправяли зов, до момента несполучлив, да се сътвори съвещателен съвет с присъединяване на представители на комерсиалните камари, които да дават противоположна връзка от членовете и по този начин да излизат продуктивни решения ", сподели Биляна Манолова, вицепрезидент на Българско-испанската комерсиална камара, която беше хазаин на събитието. По думите на Лорер такива срещи би трябвало да се провеждат от време на време, защото камарите са значим източник на информация какво не работи и какво би трябвало да се промени. " За нас като институция е значимо да отстраняваме пречките пред бизнеса. Но също по този начин разчитаме на вас за генериране на благоприятни условия за вложения в България ", уточни той. Според Лорер задачата е страната да реализира 5% растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година.
Отворени към всички
Новото министерство няма да поддържа предпочитано браншове, за които се счита, че могат да генерират растеж. " Звучи примамливо да избереш няколко бранша, върху които да се фокусираш, само че казусът е, че страната може да избере неверно. Привърженик съм на по-инкрементален метод, в който опитваме и виждаме къде в действителност семето може да поникне ", уточни Лорер. Според него има явно перспективни браншове като аутомотив и IT, неразбираем към този момент капацитет за развиване на механика и мехатроника, а в областта на космоса съществуват разнообразни артикули, които биха могли да се създават в страната - от програмен продукт и нанопокрития до механични детайли и микроспътници. Много значим бранш са и биотехнологиите.

По отношение на научно-развойната активност Лорер разяснява, че и бизнесът, и учените имат потребност да се образоват. " От една страна, фирмите в България да стартират да мислят за R&D тук, тъй че техните артикули да стават по-конкурентни. От друга, българските учени да бъдат излекувани от зависимостта си от страната, тъй че да стартират да оферират университетски услуги и на бизнесите, които желаят ", сподели той. За това ще се работи взаимно с Министерството на образованието, а средствата от оперативните стратегии на Европейски Съюз и от държавния бюджет ще бъдат ориентирани към университетски институции и компании, които желаят да вършат приложни проучвания.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР