Тенденцията за нарастване на трафика в мрежата на А1 се

...
Коментари Харесай

А1 отчете рекорден трафик през изминалите празници


Тенденцията за повишаване на трафика в мрежата на А1 се резервира, сочи статистиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Мобилната мрежа на А1 е посрещнала рекорден трафик по време на коледните и новогодишните празници, оповестиха от телекома . Най-голямо е било натоварването в деня след настъпването на Нова година (1 януари ), когато през мрежата на А1 са минали над 1 млн. GB данни и са изговорени над 45 млн. минути.

Тенденцията за повишаване на трафика се резервира, като в интервала 31 декември – 01 януари той се е нараснал с 85% по отношение на същия интервал на предходната година. Най-голямо е нарастването при 5G ULTRA мрежата, която е записала над 600% растеж на потребителите и на трафика на данни. При 4G също се следи растеж на трафика от 70%.

Въпреки нарастването на трафика се следи и непрекъснат растеж в междинните скорости както при 4G, по този начин и при 5G. Скоростта на събаряне на информация е повишена приблизително с 40%, а при 5G ULTRA с 50%. Средната скорост на събаряне на данни през 5G ULTRA е била към 7 пъти по-висока по отношение на тази при 4G.
още по темата
5G ULTRA мрежата на телекома продължава да залага напълно на същинската 5G технология, която дава на потребителите гигабитови скорости на събаряне на данни и малко времезакъснение. През миналата календарна година А1 е вложил над 52 млн. лв. в развиването на 5G ULTRA. Благодарение на вложенията, 5G мрежата на А1 към този момент обгръща съвсем всички обитаеми места с над 3 000 индивида население, в това число и главните курорти.

Данните на А1 от празничния интервал демонстрират, че огромна част от потребителите са избрали да пътуват, което не им е попречило да останат свързани със своите близки и другари. Трите най-големи зимни курорта – Банско, Боровец и Пампорово са записали приблизително над 100% растеж на трафика на мобилен интернет през интервала 24 декември – 02 януари, по отношение на средата на декември 2022 година (10-19 декември). Най-голямо е нарастването в Пампорово, където клиентите на А1 са употребявали общо над 150% повече данни, а растежът през 5G е съвсем десетократен.

За сметка на нараствания трафик на данни в курортите се следи спад в огромните градове през празниците. Той е максимален в София – 25%, следван от Пловдив – 18%, Велико Търново – 11% и Варна – 10%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР