Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се

...
Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се
Коментари Харесай

Борисов на съвещание с щаба: Няма да се поколебаем да наложим пак по-строги мерки

Тенденцията за повишаване на случаите на COVID-19 у нас се резервира, английският вид на вируса разболява все по-млади хора, по тази причина в случай че се наложи, ще бъдат въведени спомагателни ограничения. По предписание на премиера Бойко Борисов от през днешния ден министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов приключва отпуската си по отношение на предизборната акция, заемайки се напълно със оправянето с разпространяването на вируса у нас, а краткотрайно ръководещите регионални шефове предпочитано ще работят с регионалните щабове по използването и актуализирането на ограниченията против COVID-19.

Това бе решено на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и представителите на Националния действен щаб, оповестиха от държавната осведомителна работа.

„ Трябва да уверим българското общество, че следим обстановката 24 часа в денонощието, тъй като пандемията в света върви на цялостни обороти. Изборите идват и си отиват, само че животът и здравето сега са главната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим още веднъж по-строги ограничения, колкото и да страдат финансите и стопанската система ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на работното заседание.

Премиерът посочи, че рецепта за справяне с новия вирус няма, само че лечебните заведения не могат да бъдат сложени в риск. „ Хората чакат от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни предлагат ", безапелационен бе министър-председателят.

„ Виждам, че българите са изтощени от ограниченията, желаят си обществения контакт, само че вие сте ме избрали, тъй като мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на ограниченията със заповеди, само че в случай че лечебните заведения изнемогват, ще наложим ограничавания ", безапелационен бе министър председателят Борисов.

Борисов добави, че интензивно би трябвало да продължи имунизацията, сега на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което разрешава ваксиниране на по 15 000-20 000 искащи дневно. „ Половин милион дози се чакат до края на март и началото на април, а единствено с стартирането на електронната система имаме 60 000 записани ", подчертава министър председателят Борисов и означи, че всички имунизирани групи - като в домовете за възрастни хора, са предпазени от болестта.

„ Лекарства, безвъзмездни ваксини, всичко това е обезпечено. Не желая поради политически дивиденти да изпуснем най-хубавия модел, през който до този миг преведохме България. Регионалните здравни инспекции би трябвало да ползват непоколебим надзор, а регионалните щабове имат всички права да затварят заведения за хранене, учебни заведения, детски градини, да стопират проведените екскурзии и всяка рискова активност в името на живота и здравето на българите ", акцентира министър председателят Борисов. Министър-председателят добави, че мощно се разчита на възприятието за самозапазване и персоналната отговорност на хората, тъй като с общи старания може да се реализиран резултати в битката с COVID-19.

В рамките на работното заседание при премиера министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува, че се следи наклонност за повишаване на случаите - на заболелите, на умрелите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е регистрирано тревожната обстановка в 9 области, където заболеваемостта е висока и се регистрира висок % на пробите с английския вид на вируса.

„ В тази връзка с сътрудниците от тези области коментирахме решението за въвеждането на спомагателни противоепидемични ограничения, които да доведат до резултат и надзор на болестта в тези области ", уточни Ангелов. По думите му най-големият проблем към сегашния миг е бързото запълване на болничните кревати. „ От друга позиция страната е напълно готова както с съществуването на защитни средства, консумативи, лекарства. Ваксинирането върви с извънредно добър ритъм ", посочи здравният министър и добави, че от четвъртък започва работата на всички имунизационни кабинети посредством записалите се в електронната система. „ Продължаваме да се надбягваме с вируса ", съобщи Ангелов и уточни, че в случай че наклонността остане трайна, ще бъдат препоръчани ограничаващи ограничения за преодоляване на обстановката в страната.

„ Предстои ни последно тестване, значимо е да имаме разбирането и към момента силите да се противопоставим. Без значение кое е позволено и кое е неразрешено, хората сами би трябвало да пазят себе си и фамилиите си, с цел да има резултат от противоепидемичната активност ", безапелационен беше основният здравен държавен контрольор Ангел Кунчев. По думите му главната причина за актуалната обстановка е превалирането на английския вид на вируса. Кунчев добави, че ограниченията следва да бъдат оптимално щадящи за стопанската система и за обществената система, само че в същото време да не разрешат да се доближи връх на заболеваемостта, която ще сложи на колене здравната система. „ Положителното е, че където сме създали имунизация, резултатите са позитивни ", добави още Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения по отношение на изчерпването на болничните кревати. Обезпокоително съгласно него с изключение на проявлението на заболеваемостта е растежа на смъртността. „ Нарастването на случаите може да бъде овладяно единствено по способи, които са старомодни, само че потвърдили се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има ограничения. Затова и интензивно вървят от през вчерашния ден диалозите дружно с началниците на локалните РЗИ-та ", добави още ръководителя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев осведоми, че внезапното повишаване на случаите в някои области на страната се дължи на английския вид на ковид. „ Този вид докара и до смяна на възрастовата конструкция. Все по-млади хора са инфектирани от този вариант. Затова е извънредно належащо хората да продължат да съблюдават в този момент настоящите ограничения ", акцентира проф. Кантарджиев.

През идващите 4 седмици ще бъде извънредно значимо хората да съблюдават доста по-строго ограниченията и да пазят своите близки, прикани шефът на „ Пирогов " проф. Асен Балтов.

„ Продължава предпочитано осъществяването на имунизационния проект от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини ", рапортува изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Общото доказано количество за месец март е 300 000 дози и се чака удостоверение на още 200 000 дози ваксини. „ Имаме към този момент индикативни количества и за месец април. За имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех " има нарастване с над 2 пъти предстоящите доставки за април - към 250 000 дози. За имунизацията на „ Модерна " - над 80 000 дози и чакаме удостоверение за имунизацията на „ Астра Зенека ", осведоми още Богдан Кирилов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР