Тенденцията в момента е децата да остават в България, за

...
Тенденцията в момента е децата да остават в България, за
Коментари Харесай

Проф. Сашо Пенов: Тенденцията е децата да остават да учат висше образование в България

Тенденцията сега е децата да остават в България, с цел да завършат тук първата бакалавърска степен и по-късно посредством магистратурите да видят и задграничния опит, сподели служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов на кръгла маса „ Работа за младите, младите на работа “ в София.

Относно висшето обучение, той уточни, че се сблъскваме с фишинг, с лов на студенти, посредством маркетингови наименования на специалности, без те да подсигуряват реализация на пазара на труда. Министър Пенов означи, че това не е единствено в България. Той уточни, че нямат статистика какъв брой от хората, учили в чужбина са се осъществили на пазара на труда и то по специалността тук или там.

Направих си една информация по всички професионални посоки - от записаните студенти приключват 60%, другите се отхвърлят, те не желаят да учат, не че са скъсани, уточни просветният министър. И попита единствено стипендията, общежитията или неприятните преподаватели ли са повода. Той сложи и въпроса дейно ли се употребяват общежитията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Министерството на образованието и науката като стратегически документи прави всичко, с цел да се усъвършенства връзката сред пазара на труда и образованието, само че с цел да отидеш на пазара на труда, би трябвало да имаш съответната подготовка, счита Пенов. Не страната е тази, която би трябвало да обезпечи работата, страната може да обезпечи осведомителната акция и мястото, където да се срещнат бизнесът и търсещите работа, само че страната не може да накара бизнесът да наеме някого, разяснява той.

Българските младежи не са мързеливи, тъй като мога да ви покажа хиляди образци на деца, сполучливо осъществили се още от ученическа възраст, сподели още Сашо Пенов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР