Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се

...
Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се
Коментари Харесай

Губим все повече родни плодове и зеленчуци

Тенденцията у нас е от ден на ден аграрни производители да се отхвърлят от бизнеса си.

" Ние губим българското произвеждане. Това е наклонност, която продължава към този момент над 20 години и става процедура. Всяка година губим български производители, които се отхвърлят. Факторите са доста. Не бяхме конкурентоспособни да застанем против едни съвременни стопанства. Недоброто качествено използване на развиване на селските региони, в които се изляха милиарди, само че в това време нямаше първокласен артикул, който да сътвори тласък на производителите ", каза представителят на Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци " Цветан Цеков в студиото на " България заран ".

Друга значим фактор, който той посочи, са климатичните промени - световното стопляне играе значима роля в производството.

" Тази година беше извънредно тежка. От пролетта започнаха съществени в цяла България осланявания, измръзвания. Загубихме съвсем 80% от реколтата от череши, сред 80-100% от прасковите, кайсиите. В огромна част от България сливовите култури също са на 50-60%. Доматите, краставиците, чушките - в обичайни райони всеобщо се оплакват, че поради високите температури изгарят продуктите на полето ", стана ясно от думите на Цеков.

При някои от плодовете тази година покачването на цените е с 20-30%, някъде и до 40%, разяснява представителят на Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци ". Той изясни, че когато липсва родната продукция на пазара, тя незабавно се запълва с вносна, само че проблеми има освен в България.

" За доста от плодовете в Гърция имаше проблем поради измръзване. Климатът не сортира. Тази наклонност ще се ускорява. С годините ще става все по-сериозна ", предвижда Цеков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българският консуматор прави оценка качеството на нашите артикули. " Българинът осъзнава, че нашите плодове и зеленчуци са тези, които би трябвало да употребява. Геномът на организма усвоява на 100% храна, която е създадена в района ", изясни той.

За да се усилят българските плодове и зеленчуци в учебните заведения би трябвало да протекат и законодателни промени, разяснява още Цеков.

" Да може най-малко 5 или 10% от това, което се купува, да бъде с български генезис. За втора година учебните схеми се бламират - не може да протече това нарастване. Ресурс изтича в други страни. Ние сме последният бранш, който не се е срещал със министъра на земеделието ", уточни още представителят на Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР