Тенденцията на намаляване на населението продължава вече четвърто поредно преброяване.

...
Тенденцията на намаляване на населението продължава вече четвърто поредно преброяване.
Коментари Харесай

Шефът на НСИ: Чисто съвпадение е, че обявихме резултатите от преброяването на 3 октомври, а изборите бяха на 2 октомври

Тенденцията на понижаване на популацията продължава към този момент четвърто следващо броене. Тенденциите в демографията нормално са дълготрайни. Това съобщи ръководителят на Националния статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов в ефира на бТВ.

„ Чисто съвпадане е, че обявихме резултатите от преброяването на 3 октомври, а изборите бяха на 2 октомври ”, показа Атанасов.

„ Тъй като имаме ниска раждаемост, а и миграция на младежите към чужбина, се получава застаряване. Близо 200 обитаеми места нямат нито един гражданин – те са безусловно обезлюдени, само че към момента имат статут на обитаеми места ”, сподели още той.

Една трета от популацията е концентрирано в шестте най-големи града, т.е. съществува централизация: „ Имаме области, в които популацията понижава по-бързо от другите – например област Видин, като една четвърт на популацията на тази област е изчезнало. ”

Той съобщи, че преброяването на популацията е серия от проучвания – то продължава постоянно по няколко години, като включва голям брой стадии: подготовка, събиране на информация, пробно и същинско броене, спомагателни проучвания като репродуктивните настройки, контролни проучвания и др.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР