Тенденцията към дигитализация ще продължи да се ускорява и през

...
Тенденцията към дигитализация ще продължи да се ускорява и през
Коментари Харесай

Технологичните тенденции на 2024: софтуерът “изяжда света” 


Тенденцията към цифровизация ще продължи да се форсира и през 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Дигитализацията през днешния ден е повсеместна и съвсем няма области от стопанската система или обществото ни, които да не са наранени от нея. Известната максима, че “софтуерът изяжда света ”, към този момент е забележима за всеки, без значение дали се занимава с технологии, или с нещо напълно друго. Тази наклонност ще продължи да се форсира и през новата година.

„ Ако през 2023 година станахме очевидци на всеобщото нахлуване на изкуствения разсъдък в живота ни, то през актуалната той ще става доста по-персонализиран в подтекста на обособените организации. В други области – от банковите услуги, до опазването на здравето – към този момент е налице нужната инфраструктура и занапред следва потребителите да усетят по-масово новите резултати от дигитализацията ”, предвижда Цветан Алексиев, основен изпълнителен шеф на “Сирма Груп Холдинг ”.

Нови регулации ще бъдат признати в Европа в области като изкуствен интелект, платежни услуги и други. Здравеопазването също ще търпи динамични промени под въздействието на новите технологии, които ще преобразят и огромен брой значими публични сфери.

Ето и някои от най-любопитните софтуерни трендове, които следва да забележим през идващите дванадесет месеца, съгласно екипа на “Сирма ”.

От изкуствен интелект за потребителите до същински нов член на фирмените екипи

Големите езикови модели (Large Language Model – LLM) несъмнено са звездите на миналата година и през днешния ден се употребяват навсякъде за всевъзможни задания. Засега обаче те са източници на общо познание и им липсва персонализация, която да ги направи в действителност потребни в бизнеса.

През лятото на 2023 година OpenAI отвори своя ChatGPT, позволявайки на фирмите да създават лични изкуствени интелекти на негова база. Това е значима стъпка, която през тази година ще докара до основаване на изкуствени интелекти, доста по-персонализирани за работа в подтекста на една съответна организация.

OpenAI отвори своя ChatGPT, позволявайки на фирмите да създават лични изкуствени интелекти на негова база (снимка: CC0 Public Domain)

„ Именно тази наклонност се чака да разкрие същинския капацитет на огромните езикови модели да оказват помощ в нашата ежедневна работа. През 2023 година наблюдавахме и първите опити за регулация на изкуствения разсъдък, които ще продължат и през идващите месеци ”, добави Цветан  Алексиев.

Мобилните разплащания – от екзотика към мейнстрийм

Друга наклонност, която също е почнала от дълго време, само че през 2024 година ще стане в действителност всеобща, е навлизането на мобилните разплащания в обществото ни. От супермаркети до градския превоз в София – към този момент не е оригиналност да забележим хора, които заплащат за услуги и артикули с просто приближаване на телефона си до апарата. Това улеснение и лекост, в композиция с навлизането на цифровите портфейли и мобилната търговия вършат услугата все по-популярна.

„ Ще се следи навсякъде консолидиране на платежни системи в цифровите платформи (т.нар. вградени финанси или embedded finance), както и развиването на други гъвкави мобилно насочени благоприятни условия за заплащания ”, показа Момчил Зарев, Съд на Европейските общности на Сирма Солюшънс АД.

Все повече хора заплащат за услуги и артикули с просто приближаване на телефона си до апарата (снимка: CC0 Public Domain)

PSD3 и незабавните заплащания

След като европейската инструкция Payment Services Directive (PSD) 2 към този момент промени осезаемо пейзажа в сегмента на разплащанията, в този момент Европейската комисия готви идната стъпка в регулацията на бранша – PSD3, която се чака да бъде призната през идното лято. Стъпвайки върху към този момент наложени от PSD2 правила като бистрота, отговорност и отворено банкиране, тя ще пази по-добре потребителите и техните персонални данни и ще вкара нови условия за мощно засвидетелствуване, както и по-строги правила за достъп до платежните системи и информацията за сметките.

„ Очакваме потребление от ден на ден на решения, основани на изкуствен интелект и машинно образование в тези посоки, гарантиращи експедитивност, сигурност и леснота на платежните услуги. Комбинацията на заплащания от вид сметка-към-сметка с незабавните прехвърляния ще слагат основа и фокус за конкурентно развиване на платежните услуги при търговци и осъществяване на различни способи на картовите заплащания ”, добави Цветомир Досков, Съд на Европейските общности на Сирма Бизнес Консултинг АД.

По-персонализирано опазване на здравето

През идващите месеци можем да чакаме доста по-персонализиран метод при здравните услуги, основан на чатботове и мобилни приложения, задвижвани от изкуствен интелект.

„ Технологиите дават мощни принадлежности, които  разрешават по-добра диагностика и персонализирани протоколи за лекуване. Те ще спомогнат да се понижи натоварването на здравните експерти посредством осъществяване на предварителна оценка на пациентите, предоставяйки им първична информация и насоки. Същевременно, ще бъде улеснено предоставяне  на персонализирана информация за здравето на пациентите, напомняйки им за срещи, медикаменти и други ”, показа Росен Върбанов, Съд на Европейските общности на Сирма Медикъл Системс АД.

Блокчейн навлиза във физическия свят

С или без съображение в блокчейн общността към този момент се приказва за идния нов цикъл на напредък. По-любопитната наклонност обаче е друга – конвергенцията сред блокчейн и “Интернет на нещата ” – два бързо разрастващи се сегмента, които дружно основават децентрализирани инфраструктури от ново потомство. Тяхното име е DePIN – децентрализирани физически мрежи, които се употребяват за всевъзможни цели – от споделено картографиране на улиците, през даване на мобилна съгласуваност, до прогнози за времето или шерване на електрическа енергия. Очакванията са този нов сегмент да придобие всеобщи мащаби точно през 2024 година.

Конвергенцията сред блокчейн и “Интернет на нещата ” основава децентрализирани инфраструктури от ново поколение (снимка: CC0 Public Domain)

Още повече киберзаплахи

За страдание с навлизането на все по-комплексни нови технологии в живота ни ще се усилват и киберзаплахите. При това, в случай че допреди няколко години те застрашаваха главно информацията ни, с възхода на интернет на нещата ще нарастват и рисковете във физическия свят към нас. Нашите умни домове, прахосмукачки, коли, домашни електроуреди и всевъзможни други устройства занапред ще са под прицела на хакерите през идващите месеци.

Увеличаването на геополитическата неустойчивост и на държавно подкрепяните киберпрестъпници също ще способства за усложняване на ситуацията през новата година. Част от решенията на този проблем включва по-добра осведоменост и образование на всеобщите консуматори, както и сортиране на по-опитни и надеждни софтуерни сътрудници с експертиза в областта на сигурността.

Екология и виновен бизнес на фокус

Наред с подобряването на бизнес индикаторите, един от най-важните цели при внедряване на нововъведения към този момент са повишението на устойчивостта и намаляването на отпечатъка върху природата. Компаниите трансформират своите полезности и слагат ESG политиките на все по-централно място в дълготрайните си тактики, което занапред ще въздейства и върху избора на нови софтуерни решения. Тази наклонност също следва да става по-видима през идващите дванадесет месеца.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР