Тенденцията е тревожнаОще от края на миналата година е в

...
Тенденцията е тревожнаОще от края на миналата година е в
Коментари Харесай

Недостигът на лекарства е световен проблем

Тенденцията е тревожна

Още от края на предходната година е в ход тревожна наклонност - дефицит на медикаменти, който визира освен Европейския съюз, само че и Съединени американски щати и Русия, предава Колко е сериозна обстановката и какво се прави, с цел да се позволи този проблем?

Сред страните, в които осезаемо се усеща дефицитът на медикаменти е прилежаща Гърция. Там, министърът на опазването на здравето Танос Плеврис прикани за трансгранично съдействие за справяне с казуса:

„ Незабавно би трябвало да ускорим производството. Всички препарати, които са дефицитни в Европейския съюз би трябвало да бъдат включени в централен указател. Нужно е по-добро съдействие измежду страните членки за обмяната на медикаменти, както и общи поръчки, когато е належащо. “

Липсата на съществени материали, пониженото произвеждане поради пандемията, енергийната рецесия и проблеми с веригата на доставки са измежду аргументите за казуса, споделят аптекари в южната ни съседка:

„ В момента няма първични материали за сиропи за кашлица. Цената им се подвигна, само че не и на крайните артикули. Парацетамолът от Индия скочи с 300 % напоследък и с цел да не подвигат цените фирмите не създават нужните количества за пазара. Друга причина е спорът в Украйна, поради който има компликации с транспорта на артикули. “

Д-р Илария Пасарани – общоприет секретар на Фармацевтичната група на Европейския съюз, представляваща Европейската общественост на аптекарите, акцентира:

“Недостигът на медикаменти визира всички браншове на опазването на здравето и обгръща както животоспасяващи медикаменти, по този начин и постоянно използваните лекарства. Този проблем не е единствено в Европа. Фармацевтичната снабдителна верига е със международен мащаб и неналичията са международен проблем, засягащ всички региони по Земята. Всички страни страдат. Някои като Румъния и Гърция повече от други, само че и богати страни са затруднени. Министърът на опазването на здравето на Швейцария разказа като притеснително предлагането на медикаменти поради дефицит. През последните няколко седмици дефицит на антибиотици е бил регистриран в множеството страни от Европейския съюз, съгласно наше изследване - в 80 % от страните.

В Словения има неналичия на препарат за лекуване на туберкулоза и други инфекциозни болести. В Дания има недостиг на медикаменти с фусидин. От Италия, Франция, Англия, Испания и Португалия се оплакаха от дефицит на амоксицилин, който се употребява при бактериални инфекции и инфекции на дихателните пътища.

Португалия рапортува за дефицит на азитромицин, който се употребява за лекуване на необятен набор инфекции - на ушите, гърлото, при пневмония и други. В Хърватия през последната година също има дефицит на антибиотици. ”

Заради неналичието на медикаменти Клаус Райнхард – началник на Германската здравна асоциация, прикани хората да обменят между тях неизползвани препарати от домашните си аптечки. Фармацевтката Мерием Коскун, която работи в берлинския квартал Нойколн, където живее многочислено турско етническо население, съобщи пред Анадолската организация, че обстановката е сериозна:

„ Има огромен проблем при доставките на медикаменти като антибиотици, болкоуспокояващи, антипиретици, антибиотици за деца и препарати за корем. Мисля, че дефицитът на медикаменти ще продължи дълго време. Недостигът на медицински първични материали засегна мощно Германия. Лекарствата не могат да задоволят търсенето, а в складовете няма лекарства. Тези проблеми могат да бъдат решени, в случай че Германия ускори производството на медикаменти, само че тогава цените могат да станат още по-високи. "

Липсата във Франция на амоксицилин – антибиотик за деца, принуди районните здравни организации да възложат на 40 аптеки да го създават. Фабиен Бруно е притежател на една от тях в Париж:

„ Носихме маски през последните две години и имунитетът спадна, бяхме прекомерно предпазени. Това е първата зима без маски и хората са по-податливи на заболявания. Регистрираме растеж от 30-40 % на рецептите за антибиотици или обезболяващи като парацетамол. Производственият потенциал на фармацевтичната промишленост през последните две години се сви, тъй като хората боледуваха по-рядко. През последните два месеца обаче болните се усилиха, редом и търсенето на амоксицилин. Нужно е време обаче фармацевтичната промишленост да си стъпи на краката още веднъж. “

Освен на някои антибиотици липса в страните от Европейския съюз имаше и на някои обезболяващи – парацетамол и ибупрофен. Основната причина за неналичието на някои медикаменти е високото търсене поради огромния брой заболели в композиция с незадоволителното произвеждане и по-ниските доставки поради неналичието на първични материали, материали и личен състав, енергийната рецесия и войната в Украйна, споделя Щефан Тирструп – основен медицински шеф на Европейската организация по медикаментите:

„ Това, което знаем, е, че амоксицилинът и свързани на него артикули са липсвали в 28 от 30-те страни членки на Европейското икономическо пространство. От него са част страните от Европейския съюз дружно с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Не до степен лавиците да са празни, само че понякога е било мъчно да се открият. Отправихме рекомендация към националните организации по опазване на здравето да дадат упътвания към лекарите какво друго да предписват. Недостигът на медикаменти не е нещо ново. Това се е случвало през последните десетилетия, само че евентуално не до обсега, на който сме очевидци тази зима. “

Експертите чакат този проблем да бъде решен в границите на няколко седмици.

„ Не чакаме ситуацията да се утежни. Това е позитивното обръщение. Тази седмица имахме среща с представители на някои страни членки на Евросъюза и те рапортуваха, че нещата вървят в вярната посока. Все отново работим по казуса от ноември предходната година. Производството се повишава, а търсенето понижава с настъпването на пролетта. Броя на инфекциите в Европа понижава, а достъпът се усилва. Надявам се, че пикът отмина и вървим към една доста по-нормална обстановка. “

Някои от рекомендациите, които основният медицински шеф на Европейската организация по медикаментите дава на държавните управления на национално ниво са:

„ На първо място е съставянето на лист с различни препарати при положение на цялостен дефицит. На второ място националните управляващи имат опцията да вкарат изключения – за импорт на медикаменти от страни отвън Европейския съюз да вземем за пример. Нещо, което при естествени условия не предлагаме. “

Щефан Тирструп също по този начин прикани антибиотици да се употребяват единствено при положение на потвърдена бактериална зараза.

Недостиг на медикаменти през последните месеци има и в Съединени американски щати, Австралия, Китай и Русия – както призна и президентът Владимир Путин:

„ Цените се покачиха в последно време. Налице е дефицит на някои медикаменти, макар че през първите три тримесечия на предходната година има напредък от 22 % на производството на фармацевтични артикули. Делът на съветските медикаменти на пазара е 60 на 100, и все пак е реалност недостиг на някои препарати и повишението на цените. “

А това, за което би трябвало да се надяваме в Европа, е рецесията да не се задълбочи или повтаря – нещо, което изисква съществуване на проект и подготвеност за дейности, както на национално, по този начин и на европейско равнище.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР