Тенденцията е сравнително благоприятна, но това в никакъв случай не

...
Тенденцията е сравнително благоприятна, но това в никакъв случай не
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Оптимист съм, че през юни карантината няма да я има

„ Тенденцията е относително удобна, само че това никога не значи, че казусът с ковид е решен. Малко ме плаши тази психическа конфигурация измежду огромна част от популацията, че всичко свърши и ще вършим каквото си желаеме. Това е огромна неточност и някои страни го претърпяха “. Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ по БТВ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
„ Трябват ни още наблюдения и познания за ковид, тъй като в някои отношение е малко чудноват. Например построяването на антитела дава някои отклонения. Има и хора, които не развиват имунитет. Това е рисково от позиция на това какъв брой ще бъде ефикасна една бъдеща ваксина “, добави основният държавен здравен контрольор. „ Очакваме през есента вируса да отстъпи място на ентровирусите. Очаквам, че при започване на зимата ще има нова циркулация на вируса. Като че ли патогенността му малко понижава. Агресивността му отслабва при всеки идващ инфектиран. Прогнозата ми е, че ще имаме едно лято с по-малко ентероколити, защото се научихме да съблюдаваме по-добра персонална хигиена “, сподели доцент Ангел Кунчев.
„ По отношение на карантината съм оптимист, че през юни най-вероятно нея няма да я има и то не, тъй като ние сме решили по този начин, а тъй като целият Европейски Съюз ще стигне до този извод. Първата стъпка ще е на районно равнище, по-късно и в целия свят. Животът би трябвало да продължи. Нормалното развиване е бариерите да паднат, само че е нужно да има добра система на надзор, с цел да хващаме по-рано инфектираните ", посочи доктор Кунчев.
Той съобщи, че в края на другата седмица е допустимо някои детски градини и ясли да отворят. Всичко обаче ще зависи от епидемиологичната конюнктура, тъй като обстановката у нас продължава да е доста динамична. „ Отварянето ще бъде поетапно, ще опитаме с по-малки групи и при съблюдаване на всички правила. Данните демонстрират, че към 55-60% от родителите желаят градините и яслите да работят “, посочи доцент Кунчев. „ 30-40% от тях обаче няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, което ненапълно ще облекчи нещата. Някои родители са много притиснати и е добре да им осигурим тази опция да стартират да работят “, разяснява още основният здравен контрольор. „ Ако има случай на инфектирано с ковид дете, градината ще бъде карантинирана. Това значи там да не влизат нови деца сходно в обстановките с варицела и скарлатина “, изясни още той.
" Нямаше логичност да стопираме работата на магазините, тъй като разликата не е огромна. Важно е да се носят маски, да се съблюдава добра персонална хигиена, да не се позволява скупчване на доста хора ", акцентира той. По отношение на отварянето на фитнесите доцент Ангел Кунчев е на мнение, че в случай че там се съблюдава физическото разстояние, няма скупчване на доста хора и се поддържа висока персоналната хигиена, няма разлика в това дали човек е в сауна, басейн или фитнес. „ Групирахме в 8 точки ясни и съответни инструкции към огромните търговски обекти, известни като молове. В това число и във връзка с контрола на входа като температурен режим. Контрол върху това какъв брой хора влизат. Може да се употребяват терасите на заведенията в моловете “, разясни доцент Кунчев.
„ Обидно ми е, че ни подлагат на критика тези хора, които минимум съблюдават всичко, което е предложено. Само две страни имат по-ниска смъртност от нас в Европа – Латвия и Словакия. Ами в случай че ние бяхме в първата тройка, бяхме преди всичко по заболеваемост и смъртност, тогава какво трябваше да вършим с щаба – да ни раздерат, да ни разстрелят “, съобщи още доцент Ангел Кунчев. „ Ние бяхме подложени на голям напън, в случай, че ограниченията, които бяха признати от прилежащите страни – Гърция, Сърбия, бяха доста по-рестриктивни “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР